Sinkut ärähtivät: Miksi lapsiperheiden loma on arvokkaampaa kuin muiden

Sinkkujen ja perheellisten epäarvoisesta loma-aikojen sopimisesta syntyi vilkas keskustelu. Kenen kuuluu joustaa?

Jussi Vehkasalo

– Itselläni ei ole niin sanottua omaa perhettä ja olen koko työurani aikana joutunut ottamaan lomaa sieltä mistä lapsiperheelliset eivät sitä halua. Töissä minulle sanottiin suoraan, että yksinäiset ihmiset voivat lomailla milloin tahansa. Siihen loppui joustamistahtoni. Nykyään pyrin siihen, että arvostan itseäni ihmisenä ja vaadin saada heinäkuun vapaaksi säännöllisin välein.

Näin kertoo nimimerkki Lomasta nauttija, joka monen muun sinkun tapaan kertoo saaneensa epätasaista kohtelua työpaikalla loma-aikoja jaettaessa.

Sinkkujen ja lapsettomien pariskuntien epätasa-arvoinen lomakohtelu nostatti vilkkaan keskustelun kun toimituksemme julkaisi viime viikolla aiheesta artikkelin, jossa muun muassa Akavan työelämäasioiden johtaja Maria Löfman vahvisti, ettei sinkkujen epäilynaihe ole vain tuulesta tempaistu tunne.

Sopikaa töissä kiertävät lomat niin ei tule riitaa.”

Keskustelukommenteissa perheellisten yksinoikeudelle viettää lomaa parhaimpina lomakuukausina ei löytynyt juurikaan ymmärrystä.

– Ärsyttää kun duunissa isot miehet mieltein poraavat, että loma pitää saada vaimon kanssa samaan aikaan, tai, että jollain on jo lomamatkakin varattu lasten kanssa. Sopikaa töissä kiertävät lomat niin ei tule riitaa, nimimerkki Sinkku lomailija napauttaa.

– Kaikki lapsettomat eivät ole lapsettomia omasta tahdostaan. Olemme siltikin perhe, vaikka meitä on vain kaksi. Kyllähän se potuttaa kun minun täytyy ottaa perheelliset huomioon lomatoiveissani, nimimerkki Möömi kommentoi.

Kyllä kesäloma lasten kanssa on arvokkaampi kuin ilman lapsia.”

Yleisin syy perheellisten lomatoiveeseen on halu viettää yhteistä aikaa perheen kanssa. Moni keskustelija toteaa myös, että oman loman sovittaminen tarha- ja kouluikäisten lasten lomakuukausille on käytännössä ainut vaihtaehto, jotta alaikäinen lapsi ei joutuisi olemaan yksin kotona.

– Kyllä kesäloma lasten kanssa on arvokkaampi kuin ilman lapsia. Sen huomasi hyvin siinä vaiheessa kun lapsi tuli taloon. 15 vuoden kuluttua lapsella oli jo itsellä niin paljon menoa, että vanhempia ei enää tarvittu. Lapset ovat vain vähän aikaa kotona. Miksi niille ei voisi suoda aikaansa, kysyy Ukko-Gubbe.

Nimimerkki Jösses ilmoittaa ettei edes haluaisi lomailla samaan aikaan kuin kaikki muut. Näin säästyy hänen mukaansa aikaa ja rahaa.

– Oli muuten mahtavaa käydä elokuun puolen välin jälkeen reissussa kun mihinkään ei tarvinnut jonottaa, hinnat oli huokeammat ja sää oli parhaimmillaan, hän kehuu.

Käyttäjän ulla.yliherne@media.fi kuva