Teatteri Undan naiset tekivät näytelmän Piafista

Edith Piafin viimeisten äänitteiden joukkoon jäänyt levytys Non, je ne regrette rien (Ei, en kadu mitään) soi vahvana Virpi Kaiholan tulkintana kahvila Ruusan salissa. Kaihola esittää Edith Piafia Teatteri Undan uusimmassa näytelmässä Edith - yöperhonen.

Sari Lilliestiernan kirjoittama ja ohjaama näytelmä kertoo Piafin, kadun kasvatin tiestä koko maailman rakastamaksi laulajaksi.

– Keskeisessä osassa tarinaa ovat Piafin tunnetuimmat laulut, pakkomielteinen rakkauden ja palvonnan hakeminen lukemattomista miessuhteista sekä Edithin ja tämän sisarpuolen Simonen riipivä viha-rakkaussuhde, jota kuvastaa molemminpuolinen riippuvuus, Lilliestierna kertoo.

Näytelmässä on vain kaksi naista. Miehistä puhutaan, mutta heitä ei näy.

– Laulut ovat haastavia ja ne ovat enemmän tulkintaa ja tarinan kerrontaa. En matki Piafia, vaan laulan ne omalla tavallani, Virpi Kaihola sanoo.

Piafin elämästä ja hänen lauluistaan löytää jokainen sukupolvi omansa.

Teatteri Undan teatteritoiminta alkoi Ahjola-opistossa syksyllä 2003. Tänä keväänä Unda irtautui Ahjolasta ja ryhmä aloitti oman onnensa luomisen uutena yhdistyksenä.

– Uutena meillä ei ole vakituista harjoitustilaa ja otammekin vinkkejä vastaan! Harjoituksia pidetään, missä kulloinkin voidaan. Olemme treenanneet esimerkiksi ohjaajan kerrostaloyksiössä ja vinttitiloissa, Lilliestierna kertoo.

Undan repertuaariin eivät kuulu puskafarssit.

– Me teemme koskettavaa, jopa inhorealistista teatteria, joka pyrkii lähelle katsojan minuutta.

Jo ennen yhdistyksen perustamista Undalla oli takanaan seitsemän eri näytelmää ja kolme monologiesitystä.

Teatterin ohjelmistossa ovat olleet esimerkiksi Puhdistus (2009), jossa Riikka Nurmi näytteli hienosti vanhan Aliden osan. Veriruusut (2010) ja Korvien välissä (2011). Monologiesityksiä on ollut neljä.

Käyttäjän Helinä Kanninen kuva