”Täysin käsittämätöntä” –Tamperelaiset festarijärjestäjät suivaantuivat poliisiylijohtajalle

MM-kultajuhlat vetivät Keskustorille 30 000 ihmistä viime vuoden toukokuussa. Järjestysmiehet pitivät homman hanskassa.

Poliisiylijohtaja Mikko Paateron mukaan rahanpuute hankaloittaa etenkin rikostutkintaa.

Poliisiylijohtaja Mikko Paateron mukaan turvajärjestelyistä laskuttaminen toisi kaivattuja lisäeuroja. Tamperelaiset tapahtumajärjestäjät ovat ihmeissään.

Poliisin ylijohtaja Mikko Paatero on kertonut lukuisissa haastatteluissa, että poliisi ei välttämättä pysty takaamaan kansalaisten turvallisuutta, mikäli poliisin rahoitusta leikataan.

– Erilaiset tapahtumat ovat yleisölle maksullisia tilaisuuksia, joissa tehdään voitollista liikevaihtoa. Tapahtumia sponsoroidaan liikaa budjettivaroilla eli poliisin työvoimalla. Mielestäni poliisi voisi näistä tapahtumista laskuttaa järjestäjiä, Paatero sanoo Tamperelaiselle.

Tamperelaiset tapahtumajärjestäjät tyrmäävät ajatuksen.

– On täysin käsittämätöntä, että poliisin ylimmältä johdolta tulee tällaisia ehdotuksia. Poliisin tehtäviin ei meidän käsityksemme mukaan kuulu tapahtumien konkreettinen järjestyksenvalvonta, vaan niihin tehtäviin palkataan sadoittain ammattinsa taitavia järjestyksenvalvojia, sanoo promoottori Timo Isomäki Tammerfest Oy:stä.

– Tammerfest ei voi olla vastuussa ihmisten turvallisuudesta tapahtuma-areenoiden ulkopuolella, vaan siitä tehtävästä vastaa poliisi. Pitäisikö meidän olla vastuussa ja maksaa poliisille Tammerfestin aikana tapahtuvasta odottamattomasta vaaratilanteesta rautatieasemalla tai Tammelan torilla? Ei pidä. Se on poliisin hommaa se ja kuuluu kansalaisten perusoikeuksiin, ei tapahtumajärjestäjän maksettavaksi.

Tampereen tapahtumatoimiston johtajan Perttu Pesän mielestä ongelmaksi muodostuu Paateron ideassa se, että poliisien valtuudet ovat vartija- tai järjestysmiesvaltuuksia laajemmat.

– Tämä aiheuttaa helposti pakon palvelun käyttöön. Kilpailua ei ole ja monopolioikeuksilla toimiva poliisi voisi laskuttaa mitä vain ilman että palvelusta voisi tietyissä tapauksissa kieltäytyä, arvioi Pesä.

Partysan Oy:n toimitusjohtaja Jussi Santalahti sanoo, että pitäisi ensin tietää mistä Paatero oikein puhuu.

– Sauna Open Airin ja stadionkonserttien turvallisuudesta tapahtuma- alueella ja sen läheisyydessä vastaa järjestäjä, joka yhdessä poliisin kanssa suunnittelee miten homma hoidetaan ja ostaa sitten turvajärjestelyt osaavilta firmoilta, ja tätä koordinoi järjestäjän palkkaama turvallisuuspäällikkö. Rahaa kuluu 60 000–80 000 euroa tapahtumaa kohden, ja jos poliisi ottaa ja laskuttaa osan tästä kakusta, ok. Mutta silloin poliisi toimisi järjestäjän turvallisuuspäällikön alaisuudessa.

– Jos taas tässä tarkoitetaan poliisin ydintehtävää eli yleisen järjestyksen turvaamista, sehän on kertaalleen veroina maksettu eikä siitä pidä enää lisää laskuttaa.

Tammerkosken Sillalla -tapahtuman järjestäjän Oy Festmakers Finlandin toimitusjohtaja Jukka Heinämäki arvioi, että erilaiset tapahtuvat jopa helpottavat poliisin työtä.

– Niissä valvotaan järjestystä alueilla, joissa normaalisti poliisi joutuu toimimaan järjestyksen ylläpitäjänä. Häiriökäyttäytymistä ilmenee pääosin tapahtuma-alueiden ulkopuolella, missä häiriöitä aiheuttavat henkilöt, jotka eivät ole alun perinkään tulleet tapahtumien asiakkaiksi, sanoo Heinämäki.

– Täytyy myös muistaa, että valtaosa tapahtumista on yleishyödyllisten yhdistysten järjestämiä, eivätkä näin ollen ole liiketoimintaa. Useimmiten tapahtumien avulla mahdollistetaan muun muassa lasten ja nuorten harrastustoimintaa, jolla on ennalta ehkäisevä merkitys ja näin ollen myös helpottaa poliisien työtä.

Poliisin budjetti

2005 = 615,2 milj. euroa.

2006 = 604,9

2007 = 605,7

2008 = 665,4

2009 = 698,2

2010 = 725,6

2011 = 720,6

varsinainen talousarvio vuodelle 2012 on 716,4 miljoona euroa.

jokaiselle vuodelle siirtyy edellisenä vuotena säästetty summa. Vuoden 2011 budjetista säästyi 13,9 miljoonaa euroa vuodelle 2012.

Lähde: Poliisihallitus

Kommentit

Halvemmalla järjestyksenvalvonta onnistuisi palkkaamalla tehtävään poliisien sijaan omankäden oikeutta jakavia sheriffejä/kunnanvaltuutettuja lähikunnista. (Viime aikaisiin uutisiin viitaten.)

ironhorse

Kuinkahan kauan Pateron annetaan vielä laukoa pätevää logiikkaa vailla olevia ehdotuksia? Mies on aikaisemminkin saanut kaikenlaisia surullisenkuuluisia "neronleimauksia".

Zenith

Kehyskunnista toki kunnanpäättäjiä jakamaan vähän oman käden oikeutta noille oman kylän pikku kullannupuille jotka tulevat tänne riehumaan ja viemään meidän alkuasukkaiden naiset.

Karmee Burana

Kyllähän nämä suurtapahtumat vaativat poliisilta tilapäistä lisäresurssointia sen verran, että niitä ei voi laskea "kertaalleen veroissa laskutetuiksi". Lisäksi kaupunki voisi laskuttaa aiempaa enemmän maa-alueen käytöstä.

Detlef