Nokkapokka: VTT antoi synninpäästön ahneelle urakoitsijalle

Petteri Mäkinen: No, päätoimittaja, mitäs opimme VTT:n laskelmista Rantaväylän tunnelin ja Ranta-Tampellan rakentamisen taloudellisista hyöytyjistä? Tarjolla pitäisi olla vastaus kuumaan kysymykseen, kuka käärii kermat päältä. Onko se sittenkin ahne rakennusurakoitsija, niin kuin meille on kuiskittu?

Jari Niemelä: Ainakin osalta salaliittoteorioista katkeaa siivet. Laskennallinen vajaan miljardin eurovirta jakautuu kymmenilletuhansille ihmisille. Mukaan on laskettu muun muassa palkat, verot, vakuutukset, rakennusaineet, maakaupat ja yrittäjävoitot. Rakentamisen henkilötyövuosiksi on laskettu 7 500.

PM: Eli avainasia. Hyötyjälistalla urakoitsijoiden yläpuolella ovat palkkatuloa saavat kotitaloudet, veroja keräävä valtio ja kaupunki, joille tulee verotuloja ja rahaa rakennusoikeuksista.

JN: Vaihda varmuuden vuoksi kaupungin kohdalle sana kunnat. Rahat vanhan tiepohjan myymisestä tulevat varmuudella Tampereen kaupungille, mutta verotulot ovat eri asia. Kukas sitä tietää, millä puolella rajaa rakennusmiehet asuvat ja mihin kuntaan veronsa maksavat? Ja asuvatko peräti Suomen rajojen ulkopuolella. Sama pätee firmojen maksamiin yhteisöveroihin.

PM: Takaisin avainkysymykseen. Laskennallisesti urakoitsijoiden osuus kokonaishyödystä on 14 prosenttia. Onko se paljon vai vähän?

JN: Oleellisempaa on kait se, miten työt ja rakentajan voitot jakautuvat. Paperilla oleva 130 miljoonaa sisältää myös alueen suurimman maanomistajan YIT:n tonttituloja. Alihankintoja tulee tietysti paljon, mutta totta kai YIT on hankkeessa kuljettajan paikalla.

PM: Tunnelin vastustajat kaivavat varmasti ajatuskatkot, porsaanreiät ja kehittävät uudet salaliittoteoriat, mutta luotatko paperin todistusvoimaan?

JN: Kah, en lähde valtion virkamiesten laskentataitoa kiistämään. Ilmeisen hankala urakka tämä on kuitenkin ollut. Sain käsiini kolme saman tekijän muutaman viikon aikana tekemää laskelmaa samasta asiasta. Miljoonat heittivät niissä aika lailla.

PM: Hyvää materiaalia jatkokeskusteluihin se ainakin tarjosi. Ja hyvä niin.

JN: Tunnelista puheen ollen. Käyneekö tässä niin, että rakentamisesta päätetään lopullisesti vasta kunnallisvaalien jälkeen ja tehdään saman tien sopimukset – joita seuraavan vuoden alusta aloittava mahdollisesti tunnelivastainen valtuusto ei suurten sanktioiden vuoksi pysty enää perumaan? Se olisi aikamoista pelin politiikkaa.