Kolumni: Keskinäisen kehumisen kerhot

Petteri Mäkinen

Aina on ollut kerhoja joissa pojat ovat päässeet kehumaan toisiaan, erityisesti talouselämässä ja kulttuurissa.

Eipä siinä mitään, kai niitä on tarvittu henkisen tasapainon säilyttämiseksi. Yllättävää, eikä kaikissa tapauksissa myönteistä on tämän tyylin pureutuminen myös yhteiskunnan poliitikkojen käytäntöihin.

Vanhaan hyvään aikaan oli vielä oppositioita, nyt ne ovat heikentyneet tai joissakin tapauksissa puuttuvat kokonaan. Valtion tasolla on aina oppositiokin ollut erilaisia aineksia sisältäviä. Tavoitteena on ollut tulevissa tilanteissa päästä hallitukseen. Vanhoina hyvinä aikoina pidettiin kommunistit ja kokoomus mahdollisimman kaukana hallitusvallasta. Niin ei ole enää, tuloksena on huono hallinnointi.

Tampereella onkuntavaalien jälkeen menty yli kaikkien äärien. Edellisellä kaudella oli sentään jokin vastakkainasettelu. Näyttää ettei kukaan tässä valtuustossa ei ole enää vastaavaa oppositiota. Päältä katsoen näyttäisi sen olevan myönteinen kehitys.

Tarkemmin miettien päätyy siihen, että tässä tilanteessa pienen ryhmän kerho tulee suunnittelemaan tulevat päätökset ja kaikki ryhmän ovat sitoutuneet kerhon päätöksiin. Tämän kauden aikana ei nähdä yhtään äänestystä, on sitten kysymyksessä kunnan palveluiden leikkaamisesta tai suuruuden hulluista suunnitelmista.

Taatusti tämän valtuuston päätökset eivät ole kuntalaisten kokonaisedun kannalta myönteisiä. Kun tähän kaikkeen sekoitetaan maakuntauudistus ja soten siirtyminen jossakin muualla päätettäväksi, on tuloksena pelkkää tuhkaa.

Voin kyllä arvata, että tämän jutun lukijat päättelevät minun olevan pessimisti. Tietysti se pitää paikkansa, mutta kokemukseni politiikasta aiheuttaa pessimismini.

Kaikkein pienituloisimmat, suuri osa eläkeläisistä ja vammaiset tulevat kärsimään siitä säästökuurista jota pormestariohjelma lupailee. Päätökset tästä kurjistamispolitiikasta toteutetaan kaikilla tasoilla lautakunnista lähtien.

Vanhassa sananparressa puhutaan huutavan äänestä korvessa. Onneksi valtuustossa on edes yksi huutava ääni – Raevaara. Jo tähän mennessä on koettu miten julkinen sana hänen esiintymiseensä suhtautuu, tietysti kielteisesti. Jokaisessa korvessa tarvitaan kuitenkin edes yksi huutava ääni.

Taavi Lintunen

kunnallisista asioista yhä kiinnostunut eläkeläinen

Toimitukselta

Tällä palstalla julkaistaan toimituksen kolumneja ja pääkirjoituksia.

Tervetuloa Tamperelaisen blogeihin

Tamperelainen tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia tamperelaisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta.

Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa oikeasta palstasta tiettyyn blogiin.

Haluatko blogistiksi? Oletko aktiivinen kansalainen, joka haluaa tuoda mielipiteensä julki laajalle yleisölle? Ota yhteyttä toimitukseen.