Algoritmi tietää vaalituloksen

Yhteyden kansaan poliitikot saavat vain netissä. Siellä näkyvät kansalaisten mielipiteet myös politiikasta.

Siksi suomalaisen startup-yrityksen kehittämä algoritmi onnistui ennustamaan sekä USA:n vaalituloksen että Englannin brexitin paremmin kuin gallupit. Se ennusti myös Saara Aallon menestyksen X-Factorissa. Nyt sitä kokeillaan myös kunnallisvaalien tuloksen ennakointiin.

Google-hakuja ja Facebookin tykkäyksiä laskevat algoritmit näyttäisivät olevan tarkempia kuin gallupit, joista puuttuu vuorovaikutuksen intensiivisyys ja tunnelataus. Ne ovat poliittisen käyttäytymisen kannalta keskeinen mittari.

Gallupeissa vastataan usein ennakoiden kysyjän odotuksia tai arvostuksia. Somessa ei ole pidäkkeitä, siksi viestintä on aidompaa ja intohimoisempaa.

Google-hakujen perusteella on arvioitu Helsingin kunnallisvaalien tulosta. Mittaukset osoittivat, että Jan Vapaavuori ja Anni Sinnemäki olisivat tasoissa.

Mittaus kertoo vain ”nykyhetkestä” ja viitteellisesti tuloksesta, sillä muutokset ovat päivittäisiä. Oikeamman kuvan antaisivat vasta nyt tehtävät mittaukset.

Algoritmi mittaa some-viestien ja tykkäysten määrää sekä vuorovaikutuksen kiihkeyttä. On mielenkiintoista nähdä, ennakoiko se äänestäjän käyttäytymistä gallupia paremmin. Se antaisi nörteille suuren poliittisen vallan. Mittaus ei kuitenkaan huomioi, että kaikki äänestäjät eivät ole somessa eikä tunnettujen ehdokkaiden maine synny vain sosiaalisessa mediassa.

Algoritmi ja big data -analysointi ovat uusia ihmeidentekijöitä."

Vaalimainokset, ilmapallojen jakaminen, toritapahtumat ja ihmisten tapaaminen ovat edelleen tärkeitä, mutta ne eivät korvaa keskustelua kansan kanssa. Poliitikkojen arvostus on laskenut roimasti, eikä sanomalehtiin luoteta niin kuin ennen.

Kun perinteiset poliitikot ja vaalikampanjat eivät ole ajoissa ymmärtäneet somen merkitystä, pöpit ja populistit ovat saaneet siellä etusijan. Some-pöhinää ei kuitenkaan pidä sen vuoksi aliarvioida. Vain netissä voi tavata politiikasta vieraantuneen kansan.

Algoritmi ja big data -analysointi ovat uusia ihmeidentekijöitä. Tutkimuksissa sen on havaittu tekevän työhönotoissa parempia henkilövalintoja kuin ihmisten.

Algoritmit pystyvät jopa lääkäreitä tarkemmin ja varhaisemmin diagnostisoimaan sairauksia, muun muassa syöpää.

Kommentit (3)

Kommentit

Kuka vaan pysty olla poissa kokouksista varsinkin mikä tunnetumpi politiikko niin ei ehdi osallistua niihin ja kauheinta on se että kuka vaan voi olla politiikko .Suomen turhimmat vaikuttajat ovat tv tähdet ja sen kaltaiset.

Tatu

Nojoo, algoritmit osaa mitä vain. Mutta entä se vaalitulos? Sanoo tietävänsä, mutta ei kerro?
Helppo jälkeenpäin on itseään kehua, että osasi ennustaa, jos ei etukäteen kerro mitä ennusti.

TJokunen

Johannes Koroma

Kirjoittaja on työtä tekevä eläkeläinen. johannes.koroma@welho.com

Tervetuloa Tamperelaisen blogeihin

Tamperelainen tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia tamperelaisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta.

Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa oikeasta palstasta tiettyyn blogiin.

Haluatko blogistiksi? Oletko aktiivinen kansalainen, joka haluaa tuoda mielipiteensä julki laajalle yleisölle? Ota yhteyttä toimitukseen.