Mitä me teimme väärin?

Populismin voittokulku johtaa Euroopan tuhoon. Se on sivilisaation loppu. Näin dramaattisesti komissaari Jyrki Katainen kuvailee Euroopan poliittista tilannetta.

Populismi uhkaa demokratiaa, vaikka se toteuttaa kansan tahtoa, olipa kyse Englannin brexitistä tai Trump-ilmiöstä.

Mitä olemme tehneet väärin, kun populismi saa vallan?

Suomalainen ja eurooppalainen ”yläluokka” ei ole kuunnellut kansaa."

Yksinkertainen vastaus on, että politiikan, talouden, kulttuurin ja median eliitti, suomalainen ja eurooppalainen ”yläluokka” ei ole kuunnellut kansaa. Ministerikin kysyy vakavissaan, kuinka moni suomalainen oikeasti tienaa alle 2600 euroa kuukaudessa.

Kansoille on tarjottu yhtä ainoa virallista totuutta. Kaapin päältä annamme neuvoja, kuinka vähävaraisten, työttömien ja maahanmuuttajien tulisi elämänsä järjestää. Arvostelijat leimataan rasisteiksi ja sivistymättömiksi.

Leimaaminen ei hiljennä arvostelua. Tyhmiksi sanotut äänestäjät hakevat muutosta perinteisten puolueiden ulkopuolelta.

Valta on karannut kauas kansainvälisille organisaatioille, syväpuhdistetulle EU:lle ja markkinavoimille. Brittiläinen vastaus siihen oli: Ahdistaako islamisaatio, pelottavatko turvapaikanhakijat, ärsyttääkö naapurin puolalainen putkimies? Jos, niin äänestä brexit!

Populismia vahvistaa kaikkeen kielteisesti suhtautuva ilmapiiri: Kestävyysvajetta ei voi korjata, velka kasvaa, korkojen nousu uhkaa, koulutusta leikataan, pitkäaikaistyöttömillä ei ole toivoa työpaikasta. Opposition ja eturyhmien julkiset arviot hallituksen kyvyttömyydestä ylittävät kaiken aiemmin politiikassa koetun.

Toivottomuutta ruokkivat työmarkkinoiden turvarakenteiden murtuminen, vaihtoehtoiset totuudet ja vastakkainasettelu, jossa argumentointi on vanhanaikaista.

Populismi on laajentunut keskiluokkaan, jonka asemaa taloudellinen epävarmuus on heikentänyt. Nuorten kyynisyys on lisääntynyt ja koulutettujen nuorten muuttovirta kiihtynyt.

Media ivaa poliitikkojen, valtaapitävien ja virkamiesten moraalia ja kykyä uudistaa. Kansalaiskeskustelu on siirtynyt someen, jossa tieto ja valhe, väärät viestit ja tunteen purkaukset tavoittavat hetkessä kymmeniätuhansia innostuneita lukijoita.

Se vahvistaa professori Esko Valtaojan arviota: Demokratiassa pitäisi toteutua kansakunnan tahto, mutta usein siinä toteutuu vain kansakunnan luulo ja pelko.

Kommentit (11)

Kommentit

No kun otitte käyttöön liittovaltion valuutan ilman liittovaltiota. Joskus saa sitä mitä tilaa.

Ei kansalle riitä enää leipäjono, vaan nyt pitää olla jo leivosjonokin.

Suomalaiset äänestäjäthän eivät hae minkäänlaista muutosta mihinkään.

Diktatuurissahan kansan tahdon ei pitäisikään toteutua.

Kaavoittaja rules

Eu ja euro on täysin rakennettu eliitille joka on 1% kansasta ja omistaa suurimman osan kaikesta siinä se virhe tuli ja kansa ei saa mitään.Populismille on siis selvä syy ja se nousu jatkuu ellei täysikäännöstä tehdä verotuksessa palkoissa ja yrittämisen kunniaan saamiseksi.Mitä esimerkiksi tekee halliotus Suomessa suosii rikkaita ja kyykyttää kaikkia muita ja vielä röyhkeästi.

Tatu

Hallitus tekee sen eteen työtä että velkaantuminen ,tuleville sukupolville maksettavaa ,vähenisi ja työpaikkoja/-työtä työllisiä lisää .Vasemmisto-oppositio+V.Niiniistön porukka ottais lisää velkaa ja maksais sohvalle maakajille lisää ja korottaisi veroja ja työllisyys edelleen heikkenisi maamme joutuisi Venäjän yhteyteen takaisin ,sitä en halua?

Isoisä

EK:n pomo voi vetää siihen kuuluisaan ulokkeeseen ja miettiä mitä laukoo eliittiasemansa suojista! TÖRKEÄ ulostulo ja täysin yhteiskuntavastuuton hemmo. Palkansaajien elämä tässä maassa kulkee kädestä suuhun ja hyvä jos edes pärjää..ja turha siellä nitistä, että sehän on tarpeeksi! Eikö vuosikymmeniä duunia painanut kaiffari ansaitse ruoan ja asunnon lisäksi ehkä kerran vuodessa viinaa ja reissun? EK- ja EU-pomot siirtää palkkioitaan Cayman-saarille ja nauraa tyhmille kansakunnille konjakkilasinsa takaa ja kuiskaavat ihraisiin korviinsa: "on ne tyhmiä kun uskoo kaiken ja poliitikot tukee tätä...HÄHHÄÄHÄÄ!!" Nyt HÄVETKÄÄ EK.t ja EU:t ja kaikki te eliittiporsaat!!!

LakeudenLukko

Koroma vastaa kysymykseensä itse. Asian voi sanoa lyhyesti: Ylenkatsoitte suurta ja hiljaista enemmistöä ja kuljette kaiken aikaa jälkijunassa. Tälläkin palstalla päälle tunkevat, kaikkien alojen erikoisvalittajat, osoittavat todeksi sen sanonnan: "Kun annat heille pari tavua he vievät koko blogin."
Ns. suvakit jotka perustelevat näkemyksiään sillä että mennyt on mennyttä, ja nyt eletään 2000-lukua, unohtavat evoluution hitauden, ei ihminen miksikään ole muuttunut 80:ssä vuodessa. Tuo 80v. on kulunut edellisestä populismi-pulssista Euroopassa. 1938 Neville Chamberlein riemuitsi: " Rauha meidän elinajaksemme." Hän oli niin väärässä kuin ihminen vain voi olla.

Kaitzu

Eeuu oli hieno idea, mutta liittovaltiofanaatikot pilasivat. Fantsut yrittivät pakkonaittaa toisilleen sopimattomia kumppaneita keskenään.

Fantsut tulivat vieläpä hölmöyksissään paheksumaan kansallismielisyyttä. Eivät bonjanneet, ettei ilman eurooppalaista kansallismielisyyttä voisi luoda eurooppalaista liittovaltiotakaan paitsi väkivallalla uhkailemalla.

Euroopan valtioden tulisi elellä keskenään avoliitossa, eli Euroopan itsenäisten valtioiden liitossa. Soini tai Väyrynen pitäisi valita Eeuun johtoon, jotta palaaminen järkevälle tasolle mahdollistuisi. Soinin tai Väyrysen johtamana saataisiin ehkä sellainen yhteenliittymä, että brititkin voisivat luopua brexitistään. Eikä muissakaan maissa enää pelättäisi kiilusilmäisten liittovaltiofanaatikkojen takia.

Hiivalinna

Hyvä Hiivalinna. Kirjoituksesi on ristiriitainen, kirjoitat euroopasta ja Amerikan Yhdysvalloista. Kukaan suomalainen ei pääse Usa:n johtoon, ja miksi pitäisikään. Eeuu = Estados Unidos (EEUU), Amerikan Yhdysvaltojen espanjankielinen lyhenne. Sinulla on varmaan syysi käyttää tuota lyhennettä mutta se sekoittaa lukijan, en ymmärrä mitä tarkoitat. Kumpaa tarkoitat: Euroopan Unionia vai Amerikan Yhdysvaltoja? Mikäli tarkoitat EU:a olen kanssasi osittain samaa mieltä.

CaritaS

Yksi väärä teko on tämä harhaanjohtava uutisointi. Hollannin vaaleista kerrotaan ikään kuin Wildersin puolue olisi kärsinyt tappion, vaikka se sai viisi lisäpaikkaa. Sen sijaan jätetään kertomatta sosialidemokraattien jättiläismäinen romahdus. Tämä maan suurista puolueista toinen kutistui olemattomiin. Sen mukana kutistui vasemmiston kokonaiskannatus kymmeniä paikkoja. Miksi Antti Rinne ei ole uutisissa kommentoimassa oikeiston huikeaa menestystä?

suomensuomalainen

Johannes Koroma

Kirjoittaja on työtä tekevä eläkeläinen. johannes.koroma@welho.com

Tervetuloa Tamperelaisen blogeihin

Tamperelainen tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia tamperelaisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta.

Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa oikeasta palstasta tiettyyn blogiin.

Haluatko blogistiksi? Oletko aktiivinen kansalainen, joka haluaa tuoda mielipiteensä julki laajalle yleisölle? Ota yhteyttä toimitukseen.