Lex Malmi - miten halveksia kunnallista itsehallintoa tekemättä oikeastaan mitään

Helsingin kaupunki

Keskusta ja perussuomalaiset ovat näin vaalien alla ryhtyneet polkemaan kunnallista itsemääräämisoikeutta ja päättäneet puolustaa Malmin lentokenttää ihan eduskunnan tasolla. Torstain 23.2.2017 lähetekeskustelussa pääministeri Sipilä loihe lausumaan:

"Arvoisa rouva puhemies! Olen samaa mieltä, että tuo 2014 tehty päätös oli virhe. Mitä hallitus nyt on sitten tehnyt tämän jälkeen? Ensinnäkin selvitimme sen, onko tuo sopimus mahdollista purkaa, ja siinä tulimme oikeuskanslerin ohjeiden mukaisesti siihen tulokseen, että se tie on mahdoton. Sen jälkeen olemme käyneet useita keskusteluja Helsingin kaupungin kanssa siitä, löytyisikö tähän maavaihdon kautta vapaaehtoinen tie tai vapaaehtoinen kaupanpurun tie, ja se tie ei ole johtanut mihinkään. Helsingin kaupunki ei ole ollut valmis tähän maavaihdon tiehen."

Kun pääministerin toimista kiinnostunut aktiivinen kansalainen sitten teki tietopyynnön Helsingin kaupungille vastaus oli, että elokuun 2015 yhden ministeri Anne Bernerin ja apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäen välisen keskustelun lisäksi ei ole ollut mitään keskusteluja.

Tiedustelemaanne asiaan liittyen toteamme, että elokuussa 2015 liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin ja apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäen tapaamisessa oli valtion puolelta esillä kysymys, olisiko Helsingillä kiinnostusta ryhtyä keskustelemaan maanvaihdosta liittyen Malmin kentän alueeseen. Kaupungin puolelta vastaus kysymykseen oli, että kiinnostusta ei ole. Tapaamisessa oli esillä yleisellä tasolla, että valtion maanomistukset Helsingissä eivät ole merkittäviä lukuun ottamatta Santahaminan aluetta.

[…]

Elokuun 2015 jälkeen kysymykseen Malmin kenttään liittyvistä mahdollisista maanvaihdoista ei valtion puolelta ole palattu, eikä tuolloin eikä myöhemmin kaupungille ole esitetty siitä asiakirjoja.

Pääministeri Sipilä siis puhui muunneltua totuutta, kuten vakiintunut ilmaus kuuluu. Mitään useita keskusteluja ei ole ollut, ei ainakaan virallisesti.

Ottamatta sinänsä kantaa Malmin lentokentän tapaukseen, sillä Malmin lentokenttähän ei minulle tamperelaisena sinänsä kuulu, ei voi kuin hämmästellä pääministeri Sipilän toimintaa. Edellinen hallitus päätti kehysriihessään maaliskuussa 2014, että valtio luopuu Malmin lentokentästä. Helsingin kaupunki on toiminut tämän päätöksen mukaan ja Malmin asuntorakentamisen salliva yleiskaavaehdotus hyväksyttiin nähtäville kaupunkisuunnittelulautakunnassa marraskuussa 2015 ilman äänestystä ja hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa lokakuussa 2016. Kaavan uudelleenvalmistelua Malmin lentokentän osalta siten, että lentokäyttö voisi jatkua kannatti vain 22 valtuutettua.  Niin ikään Malmin rakentamista vastustava kansalaisaloite hylättiin äänin 55-29 kaupunginvaltuustossa maaliskuussa 2016.

Kunnallinen päätöksenteko on puhunut selvää kieltään ja Helsingin kaupunki on toiminut valtion kanssa tekemänsä sopimuksen mukaan. Pääministeri Sipilän vaalitemppu ei ole hyvän hallintotavan mukaista. Kyse on vastaavasta asiasta, kuin jos hallitus alkaisi vielä ennen vaaleja perumaan Tampereen raitiotietä, koska tietää potentiaalisten äänestäjiensä edelleen vastustavan hanketta. Juha Sipilä, älä tartu tähän vinkkiin.

Ps. Kiitos Joel Rouviselle tietopyynnöstä ja siitä raportoinnista.

Kommentit (4)

Kommentit

Miksei museovirasto pysty puuttumaan Malmin lentokentän tuhoamiseen? Se on valmistunut vuonna 1936 "ja lentoaseman juhlalliset avajaiset pidettiin 15. toukokuuta 1938. Marsalkka Mannerheim osallistui Malmin lentoaseman vihkiäisiin." Se on valtakunnallisesti merkittävä eikä sitä saa hävittää.

Ertsu

Juhana Suoniemi

Kirjoittaja on tamperelainen vihreä kaupunginvaltuutettu ja vihreiden maakuntavaltuustoryhmän puheenjohtaja.

Tervetuloa Tamperelaisen blogeihin

Tamperelainen tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia tamperelaisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta.

Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa oikeasta palstasta tiettyyn blogiin.

Haluatko blogistiksi? Oletko aktiivinen kansalainen, joka haluaa tuoda mielipiteensä julki laajalle yleisölle? Ota yhteyttä toimitukseen.