Vihreitä visioita Eteläpuistosta?

Tutkijatohtori Jere Nieminen kaipaa ennakkoluulottomuutta Eteläpuistoon (Tamperelainen 14.1.2017). Tehorakentamisen alle menetettävä kaupunkiluonto voitaisiin korvata vaalimalla viherkatoilla uhanalaisia harjukasveja. Ei saata esitys kestää tieteellistä vertaisarviointia.

Viherkatoilla – jotka siis eivät ole kattopuutarhoja! – voi olla merkitystä hulevesien hallinnassa. 10-16-kerroksisten talojen katoille tuiskuihin ja paahteeseen rakennettavan viherkaton ekolokero on kuitenkin karu, eikä sillä ole mitään merkitystä lajistonsuojelun kannalta. Se ei myöskään korvaa menetettävää kaupunkilaisten käytössä olevaa valmista viheraluetta – ei edes talojen uusille asukkaille.

Pitkäaikaiskokemuksia viherkaton kestävyydestä Suomen ankarissa ilmasto-oloissa ei juuri ole. Rakennetaanko taas kalliilla rahalla uusia kosteus- ja homepommeja ja kenen riskillä?

Hulevesien kannalta edullisinta on jättää nykyinen valmis viheralue rakentamatta ja asfaltoimatta. Näin vältetään myös lisääntyvän kuormituksen haitat Pyynikin luonnonsuojelualueen harvinaisille harjukasveille. Jos viherkattoja halutaan rakentaa, se onnistuu missä vain. Ei Eteläpuistoa sen takia tarvitse tuhota.

Ehdotus muistuttaa taannoista Urbaanin Tampereen vastaavaa kannanottoa. Siinä esitettiin myös, että ”jos joudutaan” kaatamaan puita Eteläpuistosta, niistä voisi rakentaa puistokalusteita. Nyt nähtävillä oleva asemakaava tarkoittaa vähintään 250 puun kaatamista. Ei taida alueelle niin suurta uutta viheraluetta mahtua, että materiaali sinne luontevasti solahtaisi.

Ei näin vakavia ja lopullisia ratkaisuja pidä epämääräisten mielikuvien vallassa tehdä.

Otto Siippainen

Tampere

Lukijalta

Tällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Tervetuloa Tamperelaisen blogeihin

Tamperelainen tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia tamperelaisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta.

Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa oikeasta palstasta tiettyyn blogiin.

Haluatko blogistiksi? Oletko aktiivinen kansalainen, joka haluaa tuoda mielipiteensä julki laajalle yleisölle? Ota yhteyttä toimitukseen.