Ylen kuumat tunteet

Ylessä on käyty kiihkeä kamppailu sananvapaudesta, mutta ei ole ihan varmaa, kenen sananvapautta nyt on rajoitettu. Ainakaan epäilykset pääministeri Juha Sipilän jääviyksistä, sijoitusomaisuuden laadusta ja väite osinkoverojen kiertämisestä eivät ole jääneet sen vuoksi uutisoimatta.

Vaatimukset läpinäkyvyydestä osoittavat kysyjien lukutaidottomuutta. Tiedot sijoituksista ovat olleet vapaasti saatavissa, eivätkä ole kovin kiinnostavia.

Sipilä itse koki menettäneensä oikeuden kommentoida tuoreeltaan niistä tehtyjä Ylen uutisia. Hänen yölliset purkauksensa ja sähköpostinsa eivät edustaneet viisautta tai poliittista kokemusta. Vaikeneminen olisi ollut kultaa. Oikeusasiamiehen tehtävä on arvioida jääviyttä ja sidonnaisuuksia. Sitä olisi kannattanut odottaa suu supussa.

Sipilä on paljastunut yhtä herkkänahkaiseksi kuin muutkin johtavat poliitikot. Muistellaanpa vain Urho Kekkosen puheita likasankojournalisteista, Kalevi Sorsan infokratiaa, Mauno Koiviston sopulipuheita tai Harri Holkerin kahvinjuontia.

Ylen toimittajat epäilevät päätoimittaja Atte Jääskeläistä taipumisesta pääministerin poliittiseen painostukseen. Perimmältään kohussa onkin kysymys pitkään kyteneestä tyytymättömyydestä Jääskeläisen johtamistapaan.

Sytykkeen antoivat julmistuneen pääministerin sähköpostit. Varsinkin Ylen entisten tutkivien toimittajien sanotaan olleen asialla.

Parinkymmenen vuoden omakohtaisella kokemuksellani vastaavan päätoimittajan tehtävistä on helppo kehottaa kaikkia osapuolia rauhoittumaan. Merkittävästä sanavapauden rajoittamisesta ei ainakaan vielä ole langettavaa näyttöä.

Oikeusoppinut päätoimittaja osaa tietenkin huolehtia siitä, ettei jää ainakaan sanoista kiinni. Aiheen käsittelyä ei olisi pitänyt kieltää, mutta jokaiselle ohjelman tekijälle ei pitäisi sitä salliakaan.

Salaliittoja tuskin on, taitamattomuutta sitäkin enemmän."

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksessa ilmapiiri on sakeana salaliittoteorioita. Toimittajia ja poliitikkoja yhdistää taipumus nähdä salaliittoja kaikkialla. Siitäkin on runsaasti näyttöä monien vuosikymmenien ajalta.

Salaliittoja tuskin on, taitamattomuutta sitäkin enemmän. Pääministerin ei pitäisi kiihtyä ja päästää tunteitaan purkautumaan.

Ylen sekava organisaatio ja Jääskeläisen johtamistapa eivät vastaa toimittajien odotuksia, mikä ei ole yllättävää. Päätoimittajan pitäisi ymmärtää, että herkkähipiäisten toimittajien johtaminen ei onnistu lakikirjan ja juristin opein. Päällikkötoimittajien luottamuskirjeen julkistaminen oli naurettavaa.

Pahitteeksi ei olisi kohentaa toimittajien ammattitaitoa ja tietämystä sijoitusten luonteesta ja sidonnaisuuksista. Jos osinkoja ei makseta, ei niistä verojakaan peritä eikä verotusta silloin vältellä. Vai onko paheksuttavaa, jos omalla osaamisellaan vaurastunut yritysjohtaja ryhtyy poliitikoksi?

Kommentit (3)

Kommentit

Tässähän on perimmäiseltä osin kyse siitä, että osa YLE:n punavihreistä toimittajista eivät voi suvaita Sipilää juuri hänen erilaisen taustansa verrattuna pääosaan politiikoista ja ehkä myös Sipilän vakaumusten takia ja toisaalta siitä, että samat toimittajat eivät voi myöskään suvaita nykyistä hallitusta ja hallituksen sinänsä aivan oikeita päämääriä saada Suomen talous kestävälle pohjalle. Em. toimittajathan ovat yrittäneet jutuissaan saada monta kertaa jo aiemminkin kansan syviä rivejä nykyistä hallitusta vastaan ja sitä kautta saada hajaannusta hallituksen riveihin, politiikkaan ja jopa rittää hallituksen hajottamista, eikös joku YLE:n toimittajista ole kehunut parinkin pääministerin "erottamisella" paljastusjuttujen ansiosta.
Sipilän asioiden jatkuvalla "penkomisella" on pääasiassa juuri edellämainittu tausta.

näkijä

Toimittajat katsovat, että heillä tulee olla sellainen sananvapaus, että voivat käyttäytyä miten vain ja väittää mitä tahansa omien mieltymystensä mukaan. Muilla ei tätä oikeutta saa olla. Lehtikin kertoo muokkaavansa lähetettyjä tekstejä tai estää julkaisemisen eli tämä on sitä sananvapauden sensuuria. Jos muokataan niin pitää myös kertoa se julkaisun yhteydessä eli "muokattu".

Ärripurri

Johannes Koroma

Kirjoittaja on työtä tekevä eläkeläinen. johannes.koroma@welho.com

Tervetuloa Tamperelaisen blogeihin

Tamperelainen tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia tamperelaisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta.

Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa oikeasta palstasta tiettyyn blogiin.

Haluatko blogistiksi? Oletko aktiivinen kansalainen, joka haluaa tuoda mielipiteensä julki laajalle yleisölle? Ota yhteyttä toimitukseen.