Älypuhelin+logiikka=pellepuku?

Jokin aika sitten eräs drag-taiteilija möläytti jossakin nuorille suunnatussa tapahtumassa, että matematiikan opiskelulla ei tee mitään, ja sai aikaan pienimuotoisen kohun. Aiheesta. Toissapäivänä eräs nuori äiti kertoi, miten hänen ala-asteikäinen lapsensa tekee matematiikan läksynsä kännykkä kädessä. Siis käytännössä laskimella. Itse olen törmännyt yhä enenemässä määrin tilanteisiin, joissa ihmisten päässälaskutaidot ovat huolestuttavan olemattomat. Peruslaskutoimitukset ovat kerrassaan vaikeita, ja prosenttilaskut jo hepreaa. Ja tämä on isossa kuvassa mielestäni vasta alkua. Kyse on ympäröivän maailman hahmottamisesta.

Informaatioteknologian kyllästettyä arkipäivämme törmäämme jatkuvasti niihin kuuluisiin lieveilmiöihin, joita liian nopea muutos tuo mukanaan. Älypuhelimien maailma on tuonut jo voimistuvia keskusteluja siitä, miten sosiaalinen elämä vinoutuu ja jopa fyysinen minämme oireilee. Älä käsitä väärin, teknologia toki tekee elämästämme koko ajan parempaa ja tehokkaampaa, mutta koska meidän sukupolvemme on kohtaa massiivisia muutoksia, välillä olisi hyvä analysoida se, miten olemme pysyneet perässä. Olemmeko vain se sammakko siinä vesiämpärissä, jota vähitellen lämmitetään kiehuvaksi?

Olen joka tapauksessa aidosti huolissani yhdestä asiasta, jonka rapautumiseen törmään nykyään jatkuvasti. Nimittäin looginen päättelykyky. Yhä useammin asioita pitää yksinkertaisesti selittää ihmisille, koska silmistä näkee, että aivot lyö tyhjää. Kenellekään ei varmaan tule yllätyksenä, että ihminen ei hyvin suurella todennäköisyydellä osaa jotain, mitä hän ei ole harjoitellut. Sama pätee loogiseen päättelykykyyn. Nuorelta lapselta ei vielä vaadita paljoa, ja se on kaiketi ihan hyvä. Mutta sitä en pidä alkuunkaan hyvänä asiana, että ajattelua siirretään koko ajan enemmän ja enemmän automatiikan hoidettavaksi.

Päässälaskukyky on yksi primitiivisiä päättelykyvyn kulmakiviä. Matematiikka on itse asiassa koko maailmankaikkeuden ainoa yhteinen kieli. Sitä ei missään tapauksessa pitäisi unohtaa. Arkielämässä tulee päivittäin vastaan tilanteita, joissa on prosessoitava vastaan tulevaa informaatiota päättelyn keinoin. Ja se on vasta yksinkertaisin taso. Koko ihmiselämää leimaa kausalitetti, jossa teoilla on aina seuraukset. Välillä tuntuu, että aniharva ymmärtää ajatella asioiden seurauksia. Ei kykene jos ei osaa. Jos nyt ajattelet, että mitä hittoa jollain matematiikalla on asian kanssa tekemistä, olen pahoillani puolestasi. Kaikki vaikuttaa tunnetusti kaikkeen. Sanotaan vaikkapa näin, että en usko, että yksikään, joka saa arvosanan 10 matematiikasta yläasteella, vetää koskaan imbesillisen pellepuvun päällensä ja lähtee pelottelemaan ihmisiä. Hänen kausaliteettiymmärryksensä alkeellisin kerros ymmärtää olla olematta idiootti.

Hypätään hetkeksi tulevaisuuteen. Siellä häämöttää paradoksi. Informaatioteknologia helpottaa aina vain enemmän ihmisten elämää muun muassa laskemalla asioita heidän puolestaan, mutta parhaimmat mahdollisuudet menestyä on niillä, joilla on kyky koodata, siis käytännössä laskea. Heillä on töitä, heillä on rahat, heillä on valta. Kohtaamme yhä kompleksisemman maailman, missä ongelmat ja haasteet ovat yhä monimutkaisempia. Kyse ei ole enää pelkästään poliitikoiden yhteiskunnallisesta pelikentästä vaan myös yksilötasolla paineet tulevat useasta suunnasta. Jos et hahmota maailmaa, toisin sanoen jos et ymmärrä mitä ympärillä tapahtuu eli looginen päättelykykysi ontuu olet luultavasti perässäkulkija ja melko hyödytön paitsi itsellesi ja yhteiskunnalle. Mielestäni se on nähtävissä jo nyt työttömyysluvuissa; en usko, että alinta mahdollista työttömyysprosenttia, niin sanottua rakenteellista työttömyysprosenttia, saadaan enää laskemaan. Liian moni on pudonnut pysyvästi kelkasta. 

En tietenkään sano, että yksinomaan matematiikalla ratkaistaan ongelmat, mutta en myöskään missä nimessä suosittele kenellekään nuorelle välinpitämätöntä asennetta kyseistä aihealuetta kohtaan. Sitä paitsi, onko mitään muuta parempaa tilannetta tuntea oivaltavansa jotain, kun ratkaisee jonkin vaikean laskutehtävän päässään? Sellainen on aina kehitysaskel, ja lisäksi se tekee älykkään olon itselle. Sellaisella ajattelulla on tapana ruokkia itseään. 

Loogista päättelykyä tarvitset joka ikinen sekunti, halusit tai et. Aivomme prosessoivat informaatiota tauotta, ja mikäli olet ohjelmoinut aivosi veltoksi, et ehkä tee parhaita mahdollisia päätöksiä oman hyvinvointisi hyväksi. Seuraava on tehtävä on puhtaasti lineaarinen: miksi Ruotsin risteilyt ovat suosittuja, kun Suomen bruttokansantuote ei ole kasvu-uralla?

 

juraratia.com 

Jura Ratia

Olen kauppatieteenmaisteri, entinen huippu-urheilija ja työskentelen ilmailualalla.
Olen kiinnostunut enimmäkseen sosiaalisista ilmiöistä ja usein yritän kyseenalaistaa vakiintuneita instituutioita. Ihmisen käytös ja valinnat kiinnostavat erityisesti. Seuraan ympäristöäni tarkasti ja maailmankuvani on melko globaali. Luen jatkuvasti uutta.

Tervetuloa Tamperelaisen blogeihin

Tamperelainen tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia tamperelaisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta.

Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa oikeasta palstasta tiettyyn blogiin.

Haluatko blogistiksi? Oletko aktiivinen kansalainen, joka haluaa tuoda mielipiteensä julki laajalle yleisölle? Ota yhteyttä toimitukseen.