Ovatko vanhukset heitteillä?

Hanna Ahonen.

Laila Koskela.

RISTITUULESSA

Lähes 80 prosenttia hoivatuista vanhuksista odottaa iltapalan jälkeen aamupalaa 11 tuntia tai enemmän julkisella puolella.

Hyvällä hoitajatasolla tarkoitetaan yli 0,7 hoitotyöntekijää hoidettavaa kohden, mutta tällaisia laitoksia on julkisella puolella valitettavasti vain kymmenen prosenttia, kertoo Valvira.

Vanhushuoltoon ottavat kantaa Laila Koskela ja Hanna Ahonen.

Yksityiset kuorivat kerman päältä

Vanhustenhoidosta on tehty "mörkö".

Vanhuksia syyllistetään, kun kuntatalous on "kuralla" monissa kunnissa. Ikärakenne on ollut tiedossa, mutta asialle ei ole tehty mitään. Samalla syyllistetään ikäihmisiä aivan kuin se olisi heidän syytään.

Kunnat haluavat kiemurrella eroon hoitovastuustaan ja ulkoistavat vanhustenhoitoa ostamalla palveluita yksityisiltä yrittäjiltä. Mukaan pyrkii isoja firmojakin jotka kuorivat "kerman" päältä.

Päivän teema on tehostetun palvelun yksiköt. Tehostettua palvelua tässä on ainoastaan se, että asiakas tekee palvelusopimuksen, jossa kaikki on hinnoiteltu erikseen – esimerkiksi kuinka monta vaippaa tai pesulappua kuuluu ostosopimukseen vuorokaudessa.

Meillä Suomessa on hyvää ammattitaitoista hoitohenkilökuntaa koulutettuna riittävästi emmekä tarvitse ulkomaista työvoimaa.

Työolot tulee saattaa heti hyvälle ja inhimilliselle tasolle ja vanhuksillemme hyvä ja arvokas vanhuus.

Laila Koskela

sairaanhoitaja

Palveluissa riittää parannettavaa

Valviran ja AVIen selvityksestä ilmenee, että vanhusten palveluissa riittää vielä parannettavaa.

Laki ei anna sitovia määräyksiä palvelujen laadusta, eivätkä yleiset laatusuositukset aina riitä takaamaan hyvää tasoa.

Yksityisen sektorin lupamenettely toimii hyvänä ennakoivan valvonnan välineenä, sillä lupa myönnetään vain, jos tietyt toimintaedellytykset toteutuvat.

Pitäisikö kunnalliselle puolellekin saada vastaava menettely? Vai olisiko tehokkaampaa, jos kaikille yksikölle yhtäläisesti asetettaisiin velvoite tehokkaaseen omavalvontaan ja sen toteutumisen jatkuvaan seurantaan?

Hanna Ahonen

kehittämispäällikkö

Valvira

Ristituulessa-sarjassa asiantuntijat ottavat kantaa ajankohtaisiin aiheisiin. Jatka keskustelua.

Written by:

Toimitus

Ota yhteyttä