Downshiftaaja: Kumpi on tärkeämpää – pankkitilin saldo vai tyytyväisyys omaan elämään?

Leila Simonen keskittyy parhaiten kirjoittamiseen kirjastossa. - Kotona ajatus keskeytyy muiden virikkeiden takia.

Heli Koivuniemi

Kirjailija Leila Simosen silmät sädehtivät kilpaa kevättalven auringon kanssa. Hänen olemuksensa pursuaa energiaa.

Simonen työstää parhaillaan syksyllä ilmestyvää kirjaansa Elämäni downshiftaajana.

Elämäänsä ja kirjoittamiseen nainen hakee puhtia valmistautumalla maratoniin ja tanssimalla kiihkeästi sykkivää salsaa. Harrastuksiinsa hän käyttää lähes päivittäin aikaa useita tunteja.

– Kysymys ei kuulu, kuinka paljon harrastuksiin tärväytyy aikaa, vaan kuinka paljon saan niistä energiaa ja inspiraatioita, Simonen hymyilee.

Missä hyvinvointi näkyy? Säästötilin saldossa? Asuntolainan koossa?”

Simosen kaltaisia oravanpyörästä hyppääjiä on syytetty vapaamatkustajiksi, jotka tekevät vähemmän työtä, mutta hyödyntävät hyvinvointiyhteiskunnan tarjoamasta paletista tarvitsemansa.

Simonen on asiasta toista mieltä. Hänen mukaansa työpaikan turistina hengailu, läsnäolopakko, organisaation raportointivelvollisuudet ja kokousviidakot eivät lisää työn tehokkuutta saati edesauta työssä jaksamista.

– Loppuun palaneiden työntekijöiden hoito ja lääkitys, se vasta tulee yhteiskunnalle kalliiksi. Puhumattakaan nuorista eläkeläisistä.

Yhteiskuntatieteiden tohtorin mielestä hyvinvointiyhteiskunnan ja työhyvinvoinnin määritelmiä olisikin korkea aika muuttaa.

– Missä tietoyhteiskunnan hyvinvointi näkyy? Masennuksena ja burnouteina? Kuinka kauan yhteiskunnalla on varaa satsata tällaiseen? Kansantalouden perustan laskentamalleja on nyt uudistettava ja sisällytettävä ihmisten hyvä elämä malliin mukaan.

Simonen kertoo tavanneensa Santiago de Compostelan pyhiinvaelluksella eurooppalaisia 25-vuotiaita nuoria miehiä, jotka pohtivat elämänsä tarkoitusta.

– Miehet miettivät, oliko himottu huippu-ura ja työlle omistautuminen, vaikkakin korkea palkka, vaivan väärtti. Haluavatko he käyttää koko elämänsä generoidakseen pörssiyhtiöiden omistajille yhä enemmän rahaa.

Hidastajan on siedettävä keskeneräisyyt- tä ja kärsimyksen lohikäärmettä.”

Monille kohtuullistajille uusi elämänvaihe ei olekaan sujunut ennakkokuvitelmien mukaisesti.

– Leppoistajan on siedettävä keskeneräisyyttä ja kesytettävä kärsimyksen lohikäärmettä. Hänen on kohdattava myös omat varjonsa. Niitä ei voi juosta pakoon ulkoisin muutoksin.

Autuasta elämää ei saavuta pelkästään muiden hidastamisen tapaa ihailemalla. Ulkoisen ja sisäisen muutoksen on oltava tasapainossa keskenään.

Toiselle hidastaminen on mökillä puiden hakkaamista ja toiselle trendikäs joogaleiri Intian auringon alla.

– Jos pakotat itsesi vähentämään rahan käyttöä, vingut koko ajan sen perään, mitä muilla on ja sinulla ei ole. Mutta jos haluat irti rahan vallasta ja kuljet henkisen kasvun polkua, sinä voit tuunata itsellesi omannäköisen elämän.

Simonen kertoo olevansa tavarasta jo pitkälti irti. Kun kaikki turha karsiutuu, katse ja ajatukset kirkastuvat.

– On ilahduttavaa kohdata niin tuttu kuin vieras ihminen aidosti. Pääkaupunkiseudun pääteiden varsille on ilmestynyt vuokravarastoja. Mihin tarvitsemme kaikkea sitä rojumäärää, nainen pohtii jatkaessaan takaisin kirjoitustyönsä pariin.

Downshifting lyhyesti

Downshifting eli downshiftaus on alun perin Yhdysvalloissa syntynyt aatesuuntaus ja elämänasenne.

Downshiftaajien tavoitteena on mielekkäämpi elämä ja mielenrauha.

Ajatuksena on, että raha ei tuota ihmiselle onnellisuutta.

Työn sijaan leppoistajat arvostavat perhettä, ystäviä, elämyksiä sekä henkistä ja fyysistä terveyttä.

Turvallisuuden tunnetta downshiftaajat saavat rahan ja statuksen sijaan sosiaalisesta pääomasta sekä perusasioiden toimivuudesta.

Dowshifting on nähty varsinkin nuorten aikuisten keskuudessa voimakkaana vastaiskuna nyky-yhteiskunnan materialistista, suorittavaa mentaliteettia kohtaan.

Vaikka downshiftaus-termi lanseerattiin käyttöön vasta 2000-luvulla, sen juuret ovat vanhassa itämaisessa filosofiassa.

Lähde: Wikipedia

Ammattijärjestäjän työalueita:

kotitalouksien ja toimistojen järjestäminen

paperiasioiden arkistoiminen

kokoelmien ja muistojen järjestäminen

asunnon järjestäminen myyntikuntoon

muuton järjestäminen ja ohjaaminen

jäämistön selvittäminen

ajanhallinta

informaation järjestäminen

elämän yksinkertaistaminen

Written by:

Heli Koivuniemi

Ota yhteyttä

Kommentit (81)

Kommentit

Minäkin alan downshiftaamaan, sitä ennen on vaan kerävä pieni matkakassa, että pääsee tekemään sitä muualle(esim Thaimaa). Tälläisessä "hyvinvointivaltiossa" ei paljoa shiftailla. Pelkkä vuokra pilaa kuukauden...4-6 kk loikka pois tästä sosialismista olisi kyllä paikallaan ja jos onni käy löytää matkaltaan jotain puuhaa ja voi jäädä sinne.

orio (ei varmistettu)

Yleisesti on myös tiedossa että "downshiftaajilla" on jo henkilökohtainen talous turvattu ja sen turvin on helppo ottaa löysemmin. Tohtori Simosen urahistoriaa ja talouttakin olisi voinut hieman valaista artikkelin yhteydessä. Olisi kiinnostavaa tietää onko hyvät tulot tulleet verorahoista vai kaupallisesta toiminnasta työpaikkana ? Verorahoitteisissa julkisen puolen tohtoritöissä harvemmin stressi painaa muutenkaan samoin kuin kaupallisella puolella.

Jo keskituloisella alkaa olla vaikeata shiftailla mihinkään suuntaan, kun jokainen päivä on leivässä kiinnipysymistä ja asuntovelkojen maksua. Tämä koskettaa yli 80% suomalaisista.

hiiri jatkaa ju... (ei varmistettu)

Pienet lapset osaavat nauttia elämästä eri tavalla kuin aikuiset koska heillä ei ole aikuisen velvoitteita ja vähän samantapaiseen elämäntyyliin tuolla ilmeisesti pyritään. Raha on vain rahaa, mutta sillä voidaan hallita ihmisiä koska jokaisen pitää syödä, juoda ja asua jossakin. Vaikka olisi rahasta tiukkaa, niin kannattaa kuitenkin oppia nauttimaan elämästä muutenkin kuin murehtimalla rahoja. Se on vaikeata, mutta kun taidon oppii pääsee paljon helpommalla eivätkä muut pääse pompottelemaan enää samalla lailla.

Pelleilyyn kyll... (ei varmistettu)

Yrittäjälle huonosti sopiva muoto koska jos ei ole rahaa tilillä maksakseen kaikki yrityksen tuomat laskut jotka ovat lakisääteisiäkin ja verot yli 50%kaikkesta niin seuraa ulossotto ja konkurssi.Yrittäjä on tyytyväinen ainoastaan kun tili pulottaa maksuvaraa laskuille.Sehän tiedetään että pienyrittäjät joutuvat elämään pienillä palkkoilla suuri osa jopa vaan 1000euroa kuussa niin sillä tavalla kuuluvat downshiftajiin.

yrittäjä (ei varmistettu)

Kyllä vaan luokka- ja tuloerot kasvavat Suomessa kiihtyvää vauhtia. Downshiftaus on tietenkin mahdollista vain hyväpalkkaiselle, turvattua elämää viettävälle ihmiselle. Kyllähän sitä kuka tahansa ottaisi rennommin, jos se vaan olisi mahdollista, mutta se ei ole mahdollista matalapalkkaiselle perheelliselle, vaikkei olisi edes velkoja. Pahinta tässä kaikessa on se, että näistä hyväosaisten kotkotuksista oikein hehkutetaan siihen tyyliin, että se olisi jotenkin oma valinta. Tämä ylimielinen tyyli: "jos haluat mersun, niin hanki sellainen" on alkanut todella pahasti nostaa päätään Suomessa, saa nähdä kuinka kauan köyhtä viitsivät sietää tuollaista.

justjoo (ei varmistettu)

Kyllä toi onnistuu, täytyy vaan olla valmis "uhrauksin", pienempi liksa ja pienemmät menot. Yksinkertaista. Kauppareissuilla ja muilla nk. vapaa-ajan matkoilla siirtymällä auton käytöstä pyöräilyyn säästää satasia, samoin miettimällä jokaisen automatkan, onko välttämätön ajo. Ruoassa voi säästää, suosimalla -30% tuotteita ja katsomalla ennen kaikkea hintalappua, myös itse voi kalastaa ja marjastaa. Sähköä voi säästää katsomalla vähemmän televisiota ja minimoimalla muutenkin sähkölaitteiden käytön. Pienistä puroista tulee iso summa. Ennen kaikkea, aivoja käyttämällä, pääsee yllättävän pieniin menoihin ja markkinavoimat jäävät nuolemaan näppejään.

Wiljami W (ei varmistettu)

Eiköhän ryhdytä koko knsa downshiftaamaan. Ja sitten perään itkemään hyvinvointivaltion romahtamista. Muistellaan sitten, ketkä tätä maata pitivät pystyssä. Työtä nokka tuhisten tekevät, vapaa-aikanaan omakotitaloa rakentavat ja lapsensa omilla tuloillaan pukevat ihmiset. Siitä heitä palkitaan aikanaan sillä, että he maksavat omasta pussistaan vanhuudenhoitonsa ja tietysti myäs näiden downshiftareiden hoidon.

Torppari (ei varmistettu)

Kun ryhtyy jo nuorena ammattipoliitikoksi, niin downshiftaaminenkin onnistuu. - Monella heistä ei minkäänlaista tutkintoa ja työkokemuskin siviilissä rajoittuu kesätöihin kouluaikoina.

Aluksi merkittävään asemaan puolueen nuorisojärjestössä. Sitten voikin päästä ministerin avustajaksi tai muuhun nuoren aikuisen puoluevirkaan.
25 - 30 -vuotiaana eduskuntaan. Jos tippuu eduskunnasta tai kyllästyy eduskunnassa toimimiseen, niin puolue-eliitti järjestää mukavan palkkioviran. - Tai sitten ryhtyy konsultiksi hyödyntäen puoluetoveri- ja muuta poliitikkoverkostoa. Moni yhtiö ja järjestö on valmis maksamaan tehokkaalle lobbaajalle.

näin moni toimii (ei varmistettu)

Hitsi, noinko helppoa? Olet varmaan jo noin tehnytkin? Miksi et, vastustako downshiftaamista?

Mulla on muitakin ehdotuksia.
Ala jonkun suuren firman toimitusjohtajaksi tai hallitusjäseneksi. Miljoonia tulee joka luukusta ihan pelkästään kavereitten kanssa sopimalla sopivista bonuksista.
Entäs NHL:n huippujääkiekkoilija, rahaa huikeasti peruskoulupohjalla, kuten vaikkapa Teemu Selänne.
Formulakuskien palkat huitelevat nekin miljoonaluokassa ja ainakin ammattikoulu näyttää riittävän. Tuskin sitäkään vaaditaan.
Entäpä maailmankuulu kirjailija? Nobel-palkinto on miljoonia ja vielä lisäksi kirjanmyynnit.
Tai mene höpöttään aikasi jonnekin rauhasta ja syleile ihmisiä tms. Nobelin rauhanpalkinto, kuten todettiin , on miljoonia sekin.

Kaikilla noilla on mahdollisuus downshiftaamiseen muutaman vuoden pikku touhuilun jälkeen, aivan kuten poliitikotkin.

helppoa kuin he... (ei varmistettu)

Tietenkin Teemu Selänne on näyttelijä ja jääkiekko-ottelut ovat todellisuudessa vain sarjafilmejä, joissa ei oikeasti ole kyseessä jääkiekko-ottelu. - Kuten nimimerkki vihjailee.

Uskotko virtuaa... (ei varmistettu)

Tällaisissa "oravanpyörästä pois" -jutuissa pitäisi aina kertoa, mistä ja miten paljon henkilö saa tuloja. Vähäruokainen ihminen pärjää halvalla, kun asunto ja muut perushankinnat on suoritettu eikä velkaa ole.

Nuoremman väen downshiftaamisesta tehdään loppu hallituksen kehysriihessä torstaina.

säätelijä (ei varmistettu)

Kyllä suurin osa suomalaisista ihan pakosti elää dowshiffaamalla eli ei kuluta mihinkään turhaan. Ei perus köyhä ihminen voi enään menojaan karsia ja ostoksista tinkiä, kun ei saa pakkollisiakaan hankittua. Näin mietittyä tuollainen elämän tapa on ainostaa sellaisille ihmisille joilla on talaoudellisesti siihen varaa eikä niille joiden elämän tapa se on pakosta. Se on kuitenkin varmaa, että rahalla ei osteta onnea, terveyttä eikä ystäviä mutta raha helpottaa elämää.

pihi mikä pihi (ei varmistettu)

Downshiftaus, Suomessa, leppoistaminen alkaa vasta kun pullamössösukupolven juppitavoille opetetut "mulle kaikki heti" hyypiöt lopettavat golffaamisen, zumbailun ja kakaroidensa ratsastustunnit... eivätkä käy Alpeilla laskettelemassa kuin joka toisella hiihtolomallaan.

Tarkkailija

Kyyhkynen vai kana? Jokainen saa valita elämäntapansa kuten haluaa, jos se kunnioittaa muiden oikeuksia ja ei häiritse muita. Onko "kyyhkynen" esim. sairaaloisen ylipainoinen ettei voi liikkua esim. zumpata tai edes hiihtää, laskettelusta puhumattakaan. Onko elämäsi ja sielullinen tyhjyytesi ja mieltäsi aina riivaava kateus ja mustasukkaisuus johtanut siihen, että vahdit, kritisoit ja arvostelet muiden elämää ja ratkaisuja.
Aikaisemmin säälin tuollaisia ihmisiä, nykyisin ajattelen, että kyseessä on sielullinen "sukupuolissairaus", jota ihminen levittää ympärilleen, jopa nettien keskustelupalstoille. Mietippä "Kyyhkynen", jos sinulla vaikka olisi ns. kyyhkysen klamydia.

Kotka (ei varmistettu)

Jos vertaa muihin hyvinvointivaltioihin niin Suomalaiset downshiftaa aina koska harva ihan oikeasti kuluttaa rahaa Suomen maassa.Tuulipuku kansa on oikea nimitys ja kuulemma ulkomailla Suomalainen asuu niissä halvoissa hotelleissa jotka muut ei huoli.Se on kossu,tupakka ja reikäleipä ja sininen makkara.

yrittäjä (ei varmistettu)

Ehkä yrittäjäporukoissa tehdäänkin noin, en tiedä. Me muut kyllä elämme ihan normaalia harmaan arkista keskivertoelämää... tosin ilman kossua ja röökiä.

Tarkkailija

Jos on tavallinen virtanen ja alkaa downshifailla niin tulee nälkä... --- kyllä downshiftausta on vain varakkaille ihmisille. Tai selaisele joka on hyvä sponsori.

minä (ei varmistettu)

Oma palkka 2500€ netto ja mukavasti saan kerrytettyä kassaa downshiftailuun. Olen 33.v ja aina katsonut tarkasti rahojeni perään.

Vaan eipä tule mieleenkään vähentään työntekoa juuri nyt kun olen parhaassa työiässä, yt-neuvottelut hoitavat ratkaisun viimeistään sitten kun täytän 40-v.

Olen IT:alalla ja takana maaliskuussa 12:sta yt-neuvottelu. Joka kerta vanhin väki lähtenyt ulos ja alan olla vanhimpien joukossa talossa. Ehkä seuraavalla kerralla jo minä?

100k€ säästöni ovat kiinni asunnossa/osakkeissa/jalometalleissa. Eipä tuo vielä mihinkään riitä jos laadukasta elämää on ½ jäljellä =/

pelokastyöläinen (ei varmistettu)

Kyllä mulla kulkee nuo asiat aika käsikädessä, ei rahaa niin vituttaa ihan varmasti.
Tosin eihän tässä yhteiskunnassa enää tavallisia ihmisiä arvosteta töineen.
Kyllä sitten kiitellään kun apu tulee kuitenkin hädän hetkelläkin ja nopeasti.

k22ll (ei varmistettu)

1300 euroa kk nettopalkkaa saan käteeni, eipä tuolla shiftailla mihinkään vaikka onkin yrittäjämies taloudellisena turvana. Kummasti tuo rahani menee tarkalleen ruokaan ja sähkölaskuihin, eikä yhtään jää yli. Kuljen bussilla, en katso telkkaria, vaikka muut perheenjäsenet töllöttävätkin sitä. Meillä ei ole myöskään lainaa. En matkustele mihinkään. Köyhän downshiftaus onnistuu parhaiten jäämällä työttömäksi, mutta sitten pitää olla jatkuvasti varuillaan työkkärin suhteen ja se taas häiritsee downshiftausta ;)

justjoo (ei varmistettu)

Perinteisille asioille ja ilmiöille on keksitty uusi nimi: downshiftaus, jotta se saataisiin kuullostamaan hienolta ja puoleensavetävältä. Elämän kohtuullistamisesta on kysymys.

Ei ahnehdita työtä eikä mammonaa. Kuuluukohan tämä noihin firmojen ylimpien johtajien ja osakkaiden huoneisiin??

Tavallinen riittää (ei varmistettu)

Perinteisille asioille ja ilmiöille on keksitty uusi nimi: downshiftaus, jotta se saataisiin kuullostamaan hienolta ja puoleensavetävältä. Elämän kohtuullistamisesta on kysymys.

Ei ahnehdita työtä eikä mammonaa. Kuuluukohan tämä noihin firmojen ylimpien johtajien ja osakkaiden huoneisiin??

Tavallinen riittää (ei varmistettu)

"Perinteisille asioille ja ilmiöille on keksitty uusi nimi: downshiftaus, jotta se saataisiin kuullostamaan hienolta ja puoleensavetävältä. Elämän kohtuullistamisesta on kysymys. "

Täällä Suomessa puhutaan leppoistamisesta, se on ihan oiva sana kuvaamaan arkielämän ottamista - edes vähän - iisimmin. Se on varmasti hyvä asia, se siirtää sydäriä tuonnemmaksi... luultavasti :-)

Tarkkailija

Kyseinen ilmiö sopii parhaiten hyvässä taloudellisessa asemassa oleville. Erityisesti sopii,
että mies tienaa parisuhteessa olevalle naiselle riittävästi hynää, että tämä voi toteuttaa
itseään. Tämä toimii myös ilman noita hienoja ilmaisuja. Tavallinen kansa toteuttaa tätä
hienoa "trendiä" koko elämänsä ajan. Tiedä häntä, jos se sydäri siitä sitten siirtyy... :-) :-)

STTK (ei varmistettu)

Kun marginaalivero aste työlle on nostettun 55-60%:iin, niin kaikki järkevät jättävät lisätyöt tekemättä eli downsiftaavat, kuten (osin pakon edessä) moni työtön. Tätä on hyvinvointiyhteiskunta.

Työttömyys maks... (ei varmistettu)

Aika paljon pitää tienata, että veroprosentti on 55-60%. Ja noilla tuloilla on pelkästään kohtuullista, että verottaja ottaa osuutensa ylisuurista tuloista.
Mikä muuten on "marginaalivero"? Mun verokortissani ei ainakaan ole mitään sellaista, eikä ylitöitäkään ole sellaisella verotettu, vaan kaikki vuotuiset ansiot menevät ihan samalla veroprosentilla. Missä teen väärin?

Jokainen osalli... (ei varmistettu)

"Aika paljon pitää tienata, että veroprosentti on 55-60%. Mikä muuten on "marginaalivero"?"

Niinpä ja niin... mutta piti kuitenkin ottaa kantaa. Keskity hopealusikkaan... mutta älä sekota hopeaa alpakkaan... äläkä laamaan.

Tarkkailija

yy eli yksinhuoltaja-yrittäjä , taistelee leivännurkassa lastensa hyväksi. Mieli tekis shiftata ja tanssia, mutta ei ole aikaa eikä rahaa, lopulta ei energiaakaan iltaisin lähteä enää "harrastelemaan", lapsiakaan ei voi tuntikausiksi jättää omien tanssien vuoksi. Yritin jossain vaiheessa, jopa samassa paikassa salsaa, mutta eipä se yy:ltä onnistu. Ajattelin, että jossain vaiheessa voin ja ehdin höllätä, yy:tä on jatkunut sitten jo 10 vuotta kovaa tahtia, vain haaveissa shiftataan, kroppa huutaa rentoutusta ja kukkaro euroja, pakollisia sellaisia !

YY (ei varmistettu)

yy eli yksinhuoltaja-yrittäjä , taistelee leivännurkassa lastensa hyväksi. Mieli tekis shiftata ja tanssia, mutta ei ole aikaa eikä rahaa, lopulta ei energiaakaan iltaisin lähteä enää "harrastelemaan", lapsiakaan ei voi tuntikausiksi jättää omien tanssien vuoksi. Yritin jossain vaiheessa, jopa samassa paikassa salsaa, mutta eipä se yy:ltä onnistu. Ajattelin, että jossain vaiheessa voin ja ehdin höllätä, yy:tä on jatkunut sitten jo 10 vuotta kovaa tahtia, vain haaveissa shiftataan, kroppa huutaa rentoutusta ja kukkaro euroja, pakollisia sellaisia !

YY (ei varmistettu)

80% Suomalaisista ovat downshiftajia mutta tuskin omasta valinnasta,useimmiten sattumalta koska se kuuluu Suomalaisen luonteeseen tulla pienellä toimeen oli sitten rahaa tai ei.Suomalainen tekee kaikken itse eikä ole palvellujen käyttäjä suuressa mittakaavassa.Ja edelleen tuulipukukansaa.

yrittäjä (ei varmistettu)

Yksi loistava downshiftaamisen tapa on olla hankkimatta lapsia. Säästyy aivan uskomaton määrä aikaa, rahaa ja vaivaa.

vella (ei varmistettu)

Heh, luin vasta nyt, mitä downshiftaus kokonaisuudessaan tarkoittaa. Minä olen luonnostani downshiftaaja vaikka joudunkin tekemään pylly ruvella töitä saadakseni perheelleni ruokaa. En omista juuri mitään, omaisuuteni mahtuu yhteen pieneen huoneeseen käsittäen muutaman kirjan ja cd:n sekä kaapillisen vaatteita, sängyn, työpöydän (tätä läppäriä en omista). En ole koskaan haaveillut siitä, mitä muilla on, kun evvk. En matkustele, meikkaa, käy harrastuksissa, vietä lainkaan sosiaalista elämää paitsi netissä eräällä keskustelupalstalla. Downshiftaukseen pitäisi ehdottomasti lisätä pidättäytyminen sosiaalisesta elämästä, koska ihmiset kuormittavat kaikkein pahiten. Kun on päivän töissä, jossa on muitakin ihmisiä (vaikkei niiden kanssa joudu olemaan edes tekemisissä), niin kyllä vaan on takki niin tyhjä, ettei jaksa olla enää perheenjäsenten kanssa. Oikeaoppinen downshiftaaja on ehdottomasti noiden muiden juttujen lisäksi erakko.

justjoo (ei varmistettu)

Kaikki vaan downshiftaamaan ja hakemaan oikeaa elämää. Jo autoilua vähentämällä säästää satoja euroja vuodessa, ja oravanpyörässä huhkitut rahat eivät menekään kasvottomille suuryrityksille, vaan voi käyttää mieluiten olla käyttämättä. DS on asenne, jossa hypätään tästä järjettömästä kierteestä; tehdään töitä 50 vuotta ja annetaan kaikki aika työlle, viikonloppuisin ravataan ostoskeskuksiin jossa kulutetaan vaivalla ansaitut roposet ja taas viikolla tekemään markkinavoimille tulosta. Asiaa!

Katja (ei varmistettu)

Downsiftaajat ovat varsinaisia omanedun tavoittelijoita, vailla vertaa. Jättävät verot maksamatta (koska eivät vaivaudu tekemään työtä) ja ylpeilevät elävänsä markkinatalouden lakien yläpuolella. Tosiasiassa he ovat taitavasti laskelmoivia (ei euroissa, mutta ajassa) super yksilökeskeisiä oman edun tavoittelijoita. Maksimointi omaa hyvinvointiaan, toisten kustannuksella. Pentti Linkola taitaa olla ainoa aito downsiftaaja ja vielä rehellinen sekä johdonmukainen vihreä (ihmisiä pitää vähentää, koska muuten luonto tuhoutuu).

Downsiftaus on ... (ei varmistettu)

Itselläni on kyllä aina ollut ehkä tärkeintä että tilillä on rahaa, vaikka sitä en työn takia kerkiä käyttämään. Ei siitä tiedä mitä pakottavia rahantarpeita eteen tulee, terveyteen liittyviä ongelmia, taloon liittyviä ongelmia, autoon liittyviä ongelmia, kyllähän näitä riittää..

Tedi (ei varmistettu)

Miettikääs sitä, että jos joku parempituloinen tai varakkaampi ihminen downshiftaa, luopuu työpaikastaan tai ainakin osin luopuu siitä, joku enemmän työpaikan tarpeesa oleva saa töitä.
Pienipalkkaisilla ei tietysti ole varaa enää vähentää, mutta keskipalkkaisilla, joilla ei ole lapsia tai elävät omillaan, saattaa hyvinkin olla mahdollisuus alentaa kulutustasoa ja tuloja.
Joitain vuosi sitten puhuttiin ideasta vähentää kaikkien työaikoja ja jakaa työ sitä kautta tasan = kaikille työtä. Tämähän on samaa ideaa.

Mirja Suhonen

Mitä muuta downsiftaus on kuin vuorotteluvapailla oleilemista... ja siihen on varaa vain niillä pullamössöämmillä joilla - vielä - on mies joka elättää.

Tarkkailija

Kun elämän suolana on harrastukset jotka maksaa niin downshiftauksen voi unohtaa.Laji tuntuu sopivan sellaisille jolla ei ole unelmia.Itse olen syntynyt maailmaan vaan ja ainoastaan kokeakseni montaa unelmaa ja moni niistä on toteutunut mutta tosin shoppailu ei oleminun unelmani.Rahaa en rakasta mutta unelmieni takia sitä on tarvinnut paljon.

yrittäjä (ei varmistettu)

Sana vuorotteluvapaa on kummallinen. En ymmärrä, miten ollaan "vuorotellen vapaana". Kuullostaa lähinnä siltä, että avioliitossa pariskunta sopii, että ollaan vuorotellen "vapaana" eli toinen on tiukasti naimisissa ja toinen vapaalla naimisista olosta ja sitten toisten päin.

Jätetty ex-blon... (ei varmistettu)

Minä olisin leppoistanut elämääni oli minulla siihen rahaa tai ei. Tein montakymmentä vuotta työtä peräsuoli pitkänä. Kun eräässä vaiheessa tajusin sen järjettömän raatamisen enkä enää jaksanut, minulle oli ihan sama mistä se vähäinen elättämiseeni tarvittava raha löytyy. Minä olen tehnyt 7 päivää viikossa duunia, olemattomin lomin, tuonut yrityksille miljoonia ja työllistänyt paljon ihmisiä. Yhden epäonnistumisen myötä menetin kaiken mitä olin omistanut.

Voisin olla yhteiskunnan elätti vailla mitään omantunnontuskia. Nyt kuitenkin puoliso pystyy minut elättämään.

Itse pidän paljon fiksumpina kuin itseäni ihmisiä, joilla jää aikaa tärkeille asioille: perhe, ystävät, harrastukset. Järjetön raataminen ja noidankehä ei tee kuin katkeria ihmisiä. Tästä keskustelustakin sen huomaa, kun kateelliset keksivät syitä millä arvostella leppoistajia ja selitellä sitä miksi heidän itse on pyörässään oltava. Hassuinta on selittää sitä ylevästi yhteiskunnallisilla syillä... Alkaa melkein naurattaa...

raataminen ei k... (ei varmistettu)

Sivut

Osallistu keskusteluun

Lisää aiheesta