Vastuu on kadonnut suurista lupauksista

Suomen ideana on, että harvat valitaan monien äänillä päättämään yhteisistä asioista. Mitä nämä päätökset ovat: Kuntauudistus vetelee rajaviivoja, mutta ei paranna lähipalveluja. Ministeri hyväksyy Finnairin johdon asuntokeinottelun. Heidi Hautala kuoppaa moraalin, jotta Finnairin ulkomaiset yrityskaupat onnistuisivat, eikä moraaliministeri Päivi Räsänen sano mitään, vaikka pitäisi.

Äänestäjä ei ymmärrä politiikan tarkoitusta, kun jokainen uusi päätös on häntä vastaan. Demarien puheenjohtaja Jutta Urpilainen vastustaa tasaverojen kuten arvonlisäveron korottamista. Silti hän ehdottaa dieselille huimaa lisäveroa, vaikka ruokakuljetukset, postiautot, julkinen liikenne, koululaiskuljetukset, ambulanssit, invataksit ja lähes puolet yksityisautoista liikkuvat dieselin voimin.

Dieselin hinnankorotus olisi uusi tasavero, joka koskisi jokaista suomalaista erityisesti ruuhka-Suomessa, jossa asuminen ja työpaikat ovat kaukana toisistaan kalliin asumisen vuoksi.

Jos EU-komissaari Olli Rehniä nimitellään Brysselin Bobrikoviksi, pitäisikö Urpilaista kutsua Hakaniemen Pinokkioksi, jonka nenä kasvaa lööperipuheista?

Vastuuttoman palkkapolitiikan seurauksena vain harva kauppalaiva purjehtii enää Suomen lipun alla. Auto- ja kuljetusalan työmarkkinapelin ja valtion polttoaineverojen seurauksena suuri osa ulkomaanliikenteen rekoista on venäläisten hallussa.

Suomen rakennustyömailla on 30 000 virolaista ja latvialaista, vaikka 10 000 suomalaisrakentajaa on kortistossa. Paperiteollisuus ja Nokia siirtävät tuotantoaan ulkomaille ja samalla vientiluvut ja vientitulot romahtavat. Miten tähän on tultu?

Viro on pelastusrengas keskisuurille suomalaisyrityksille, koska palkat ja verotus ovat siellä tasolla, jolla tuotteita ja palveluja voi myydä suomalaisille. Tähän todellisuuteen eivät istu palkkaveron kiristykset, pääomien lisäverot ja uudet ympäristöverot.

Kansakunnan hallitsemisesta on tullut huulenheittoa, jolla puoluejohtajat napsivat hetkellisiä kannatusprosentteja välittämättä vastuusta ja seurauksista.

Written by:

Antti-Pekka Pietilä

Ota yhteyttä