Piilota X Palauta

Pääkirjoitus: Tuodaankohan vanha esitys uudelleen puntariin?

Kolumnit Kommentoi

Liikenteen turvallisuusviraston Trafi julkisti jälleen tilastonsa katsastusasemien hylkäysprosenteista. Tampereella mennään keskimäärin valtakunnallista tasoa. Seuraava alan uutinen voi olla se, että ehdotus katsastusoikeuden myöntämisestä autokorjaamoille avataan uudestaan. Virkamiesesitys hyväksyttiin eduskunnassa 2010, mutta perustuslakivaliokunta ei ehtinyt asiaa käsitellä.

Lakialoite raukesi, mutta nykyisellä hallituksella on halutessaan mahdollisuus tehdä lakimuutoksesta uusi aloite. Asia on kaksiteräinen.

Katsastusfirmoissa luonnollisesti koko ajatuskin tyrmätään. Kilpailun vapauttaminen ei olisi niiden bisneksille hyväksi. Ammattiliitto Pardian edustajakin ehätti lausumaan, että lakimuutoksella olisi kohtalokkaita vaikutuksia katsastuksen laatuun ja riippumattomuuteen.

Autoliitto ja automaahantuojat sen sijaan hurraavat, jos lakialoite tuodaan uudelleen puntariin. Puoltajien mukaan katsastushinnat alenevat. Tiedä häntä, katsastus ainakin helpottuisi yhden luukun periaatteen vuoksi.

Siitä sen sijaan kukaan ei voi olla varma, että jos autokorjaamo saa katsastusoikeuden, alkaako autoista löytyi entistä enemmän ”vikoja”?

Jos näin käy, ei se ainakaan katsastuksen kokonaishintaa laske.

Käyttäjän Jari Niemelä kuva
Jari Niemelä

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.