Iisakki Nieminen: Kumman kaa?

Iisakki pilkkoi polttopuita liiterissään. Pakkanen paukkui kilpaa kirveen kanssa, klapipino kasvoi ja hengitys huurusi. Kissa istui vajan nurkassa silmät sirrillä ja kuunteli isännän mietiskelyä.

Kyllä presidenttiehdokkaiden ajattelussa on eroja. Se näkyi viimeisissä televisiotenteissä. Jos äänestäjä haluaa valita ehdokkaansa muilla kuin silmien värin tai puolison perusteella, eroja kyllä löytyy.

Sauli Niinistö puhuu uusliberalismin hengessä julkisten menojen leikkauksista ja velaksi elämisen vaaroista. Pekka Haavisto kannattaa keynesiläiseen tyyliin elvytystä ja työttömyyden pitämistä matalana. 1990-luvulla Suomi toteutti Niinistön linjaa, Ruotsi Haaviston. Suomessa se johti suurtyöttömyyteen ja hyvinvointierojen kasvuun, mikä näkyy vieläkin. Ruotsissa työttömyys ja sosiaaliset erot eivät koskaan kasvaneet yhtä suuriksi.

Ehdolla on siis keskustaoikeistoa edustava kokoomuslainen ja keskustavasemmistolainen vihreä, päätteli Iisakki, kahmaisi sylillisen klapeja ja lähti viemään niitä sisälle. Kissa seurasi isännän jalanjälkiä ja kuunteli tämän papatusta.

Toinen ero liittyy ulkopolitiikkaan. Haavisto korostaa ihmisoikeuksia, kestävää kehitystä ja rauhanvälitystä Suomen ja presidentin tehtävänä. Niinistö korostaa Suomen ja vientiteollisuuden etuja. Se näkyi esimerkiksi vastauksissa kysymykseen Dalai Laman tapaamisesta. Niinistö kysyisi ensin Kiinan kantaa, Haavisto tapaisi Dalai Laman, koska tämä on suuri uskonnollinen johtaja.

Iisakki asetteli koivupilkkeet siististi pinoon uunin eteen ja veti pellin auki.

Kolmas ero liittyy ulkopoliittiseen kokemukseen ja toimintatapaan. Niinistö on ansioitunut Euroopan konservatiivipuolueiden johtajana ja Euroopan investointipankissa. Haavistolla on pitkä kokemus YK:n ja EU:n tehtävistä Euroopan ja Afrikan kriisialueilla ja myös kansalaisliikkeissä.

Toinen on liikkunut pankkisaleissa ja toinen sotatantereilla. Toinen edustaa perinteistä ylätason diplomatiaa, toinen liikkuu avarammin myös kansalaistasolla. Kosmopoliitti vastaan kamreeri.

Tuli syttyi uunissa ja alkoi lämmittää Iisakin pientä tupaa. Kissa painautui uunin kylkeen nukkumaan ja Iisakki istahti keinutuoliinsa. Sunnuntaina äänestetään Suomen Tasavallalle 12. presidentti!

Written by:

Ota yhteyttä