Piilota X Palauta

Tyyliä ja tuunausta: Kokeile syksyn viimaan turbaania

Ilmiö Kommentoi

Vaikka lämpimämpiä päiviäkin on vielä riittänyt, alkaa pikkuhiljaa olla aika valmistautua talveen.

Väillä tuntuu hankalalta tasapainotella tyylin ja käytännöllisyyden välillä: on tärkeää pitää korvat ja pää lämpiminä, mutta perinteinen pipo ei houkuttelisi. Olen jo vuositolkulla kahlannut talvien läpi baskeri takaraivolla roikkuen, mutta siihen on tulossa pikkuhiljaa muutos. Olen löytänyt hatut.

Baskerimallinen huopahattu on pehmeä askel pois mukavuusalueelta, eikä 20-lukuhenkinen, kapealierinen clochékaan tunnu enää hullummalta. Pipoihmiselle turbaanihattu voisi tuoda piristystä pukeutumiseen. Turbaani tuli muotiin jo yli vuosi sitten, mutta se on vasta pikkuhiljaa rantautumassa tänne sisä-Suomeen.

Turbaania on käytetty Intiassa ja Lähi-Idässä jo satoja vuosia lähinnä käytännöllisistä syistä, mutta länsimaissa turbaani tuli muotiin ensimmäisen kerran 1910-luvulla Paul Poiret’n esittelemänä. Siitä lähtien turbaani on noussut pintaan säännöllisin väliajoin: 1940-luvulla, kun tehtaissa työskentelevät naiset sitoivat pitkät hiukset pois tieltä muodikkaaksi turbaaniksi kiedotun huivin avulla.

1950- ja 60-luvuilla turbaanista otettiin vaikutteita niin päivä- kuin iltapukeutumiseenkin, ja se saattoi olla vain pieni takaraivolla keikkuva hatuke tai suuri ja näyttävä, koristeellinen osa iltapukua. Vuonna 2010 Sinkkuelämää 2 -elokuvan itämaishenkinen puvustus teki turbaanista taas kauden muodikkaimman päähineen.

Näppärä virkkaa, neuloo tai ompelee turbaanin itse, mutta kiireinen kietaisee turbaanin vaikkapa kaulahuivista. Lopputulokseen vaikuttaa huivin koko ja paksuus.

Helpointa on aloittaa kapealla trikoohuivilla tai ohuella villahuivilla. Liukas pashmina-huivi on hieman hankalampi käsitellä. Leveämmällä huivilla saa hiukset kokonaan peittoon, kun taas kapeammalla lopputulos on pantamainen. Mahdollisuuksia on lukuisia: kokeile aloittaa kääriminen edestä tai takaa, kieputa, rullaa, solmi ja kääri. Kuvan turbaani on kiedottu ohuesta langasta neulotusta villahuivista.

vintagefollies.blogspot.com

toimitus

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.