Avaruusoopperasta syntyi palkitseva uusintapainos – Prey on yhä haastava räiskintäpeli

Prey on haastava räiskintäpeli, johon oivaltavasti laadittu juoni tuo lisäpotkua.

-

PELIT Loistavasti toteutettu äänimaailma saa tehoa myös hiljaisuudesta.

Räiskintäpelien markkinoilla on nähty viime aikoina kymmeniä vanhojen pelien uudelleenmasterointeja, joissa tuttu peli tuodaan uudelleen myyntiin entistä hiotummalla ulkoasulla.

Dishonored-pelisarjalla kannuksensa luoneen Arkane Studiosin näkemys vuoden 2004 Prey-kauhuräiskinnästä on piristävä poikkeus kaavaan: se ei ole jatko-osa, muttei myöskään vanhan version uudelleenlämmitelty versio.

Kyseessä on pelin alkuperäiselle teemastolle uskollinen uudelleentoteutus, jota on uskallettu muokata laajemmin teknologian tuomien mahdollisuuksien myötä.

Rungoltaan Prey on avaruuteen sijoittuva räiskintäpeli, jossa tarkoituksena on selvitä avaruusasemalle kohdistuvasta hyökkäyksessä.

Kehittäjät eivät ole tarinassa rajoittaneet mielikuvitustaan: pelin todellisuudessa Yhdysvaltojen presidentti Kennedyä ei salamurhattu, vaan kansansuosiota nauttinut johtaja investoi merkittäviä resursseja avaruuden valloittamiseen.

Ulkoasultaan Prey on kaunista katseltavaa. CryEngine-teknologiaan perustuva grafiikkamoottori tarjoilee pelaajalle upeita avaruusmaisemia.

Tunnelmallisen tummasävyisessä pelissä kutkuttaa ulkoasun lisäksi loistavasti toteutettu äänimaailma: kehittäjät eivät pelkää hyödyntää hiljaisuutta tehokeinona. Lopputulos on onnistunut, sillä pimeän avaruusaseman käytävillä liikkuminen nostaa niskakarvat pystyyn.

Pelillisesti Prey on ennen kaikkea räiskintäpeli, joka lainaa avoimesti parhaita käytäntöjä Half-Life- ja Bioshock-pelisarjoista.

Pelimekaniikka on rikastettu tarkoin valituilla roolipelielementeillä, joten pelihahmon kehittäminen on edellytys menestykselle.

Avaruusasema muodostaa pelaajan tutkittavissa olevan vapaan maailman, mutta vahvojen vihollisten vuoksi tietyillä alueilla selviää vasta, kun pelihahmon taidot ovat kehittyneet tarvittavalle tasolle.

Varsinaisen räiskinnän merkitystä vähentää resurssien rajallisuus: tiedeasemalla räjähteitä ja ammuksia on tarjolla vähän. Siksi pelaajan on lyijyn sijaan turvauduttava ongelmanratkaisussa elegantimpiin keinoihin.

Aloittelevat räiskintäpelien ystävät eivät ole Arkane Studiosin kohderyhmää. Paras osoitus tästä on pelin vaikeustaso, joka on huomattavasti genren perustasoa korkeampi.

Äkkikuolemat tulevat tutuksi myös kokeneille pelaajille, mutta otsasuonen pullotuksesta huolimatta loistavasti toteutettu pelimaailma motivoi yrittämään uudelleen.

Osa viehätyksestä perustuu oivaltavaan juoneen, joka on useista avaruuspelien puhkikulutetuista peruselementeistä huolimatta kirjoitettu taitavasti.

Kokonaisuutena Prey on haastava, mutta palkitsevan monipuolinen räiskintäpeli, jota voi suositella erityisesti älyllistä stimulaatiota räiskintäpelikokemuksestaan hakeville toimintapelien ystäville.

Prey

Arkane Studios

PC, PS4, Xbox One

ikäraja 18

Written by:

Jarmo Pitkänen

Ota yhteyttä