Tässä ovat TTT:n kevään ensi-illat – Itkeä ja nauraa voi kaikissa

Mielensäpahoittaja sa kantaesityksensä Tampereella helmikuussa.

Sonja Sivonen

KULTTUURI Tampereella voi kokea monia tunteita saman näytelmän aikana tänä keväänä.

Tampereen Työväen Teatterissa on keväällä kolme ensi-iltaa, joissa käsitellään kipeitäkin aiheita. Tuomas Kyrönjulkaisemattomiin teksteihin pohjautuvassa Mielensäpahoittajan Suomi -näytelmässä tuodaan esille muistamisen ja muistojen käsittelemisen teemoja.

– Näytelmä on tarina isistä ja pojista, ja siitä, mitä jää jäljelle tuleville sukupolville. Mielensäpahoittaja nähdään ensi kertaa eri-ikäisenä lapsesta vaariin. Rooleissa lapsena vuorottelevat Niila Nousiainen ja Sisu-Petteri Haraholma, aikuisen Mielensäpahoittajan roolissa on Jyrki Mänttäri, ja itse Mielensäpahoittaja on Raimo Grönberg, kertoo Tiina Puumalainen.

Näytelmässä käydään läpi sekä Suomen että Mielensäpahoittajan historiaa humoristisesti kipeitä aiheitakaan karttamatta. Lavalla nähdään päähenkilön ja tämän perheen lisäksi muun muassa joulupukki, Suomen jääkiekkomaajoukkue, Kalevalan Väinämöinen ja muita Suomeen liittyviä henkilöitä.

– Näytelmän päähenkilön vaimo on jo muistisairauden vuoksi laitoshoidossa, ja Mielensäpahoittaja saa kotiinsa avukseen maahanmuuttajan kotoutettavaksi. Päähenkilö ja maahanmuuttaja vaihtavat kokemuksiaan sota-ajoista ja kulttuurieroista, Puumalainen toteaa.

Draama Kissa kuumalla katolla kertoo rikkaan puuvillaparonin Big Daddyn (Juha Muje) 65-vuotissyntymäpäivästä. Hänen juhlia rakastava vaimonsa Big Mama (Tuire Salenius) on kutsunut läheiset koolle juhlimaan syntymäpäivää ja sitä, ettei Big Daddya vaivannut sairaus ollutkaan mitään vakavaa.

– Näyttämöstä kehkeytyy perhejuhlan taistelutanner. Tavoittelemme modernia otetta näyttämökuvaan yhdistäen siihen näytelmän aikakauden eli 1950–60-lukujen taitteen upeat ja näyttävät puvut, kertoo ohjaaja Miika Muranen.

Kevään ensi-illat

Tennessee Williamsin kirjoittama draama Kissa kuumalla katolla saa ensi-iltansa Eino Salmelaisen näyttämöllä 30. tammikuuta.

Tuomas Kyrönjulkaisemattomiin teksteihin pohjautuva Mielensäpahoittajan Suomi saa kantaesityksensä 2. helmikuuta Suurella näyttämöllä.

TTT:n ja TAMK:n yhteistuotanto, Steven Staterin vuonna 1800 kirjoittama musikaali Spring Awakening saa ensi-iltansa Eino Salmelaisen näyttämöllä 24. helmikuuta.

Written by:

Sonja Sivonen

Ota yhteyttä