Suomen kansallisruoka on nyt valittu – Jopa karjalanpaistikin jäi kakkoseksi

Ruisleipä on valittu ylivoimaisesti Suomen kansallisruoaksi. Äänestykseen otti osaa peräti yli 40 000 suomalaista.

Susanna Haavisto / Elo-säätiö

Satavuotiaan Suomen kansallisruoaksi on valittu ruisleipä. Viime syksynä kansallisruoasta järjestettyyn kansanäänestykseen osallistui lähes 50 000 suomalaista. 

Ruokien kärkijoukossa olivat myös karjalanpaisti, karjalanpiirakka sekä paistetut kalat perunamuusin kanssa. 

Ensimmäisessä äänestysvaiheessa viime kesänä noin 10 000 ihmistä antoi yhteensä yli tuhat erilaista ehdotusta kansallisruokafinalisteiksi. 

Ruoka-alan asiantuntijoista muodostettu raati valitsi suosituimmista ehdotuksista kaksitoista kotimaista ruoka-aarretta: pitsa, hernekeitto, ruisleipä, mämmi, kalakeitto, viili, karjalanpiirakka, mustikkapiirakka, paistetut muikut, silakat tai ahvenet perunoilla, karjalanpaisti, graavi kala ja maksalaatikko. 

Ruisleipä voitti karjalanpaistin miltei 10 000 äänellä."

Kansallisruoka valittiin finalistien joukosta uudella kansanäänestyksellä. Äänestykseen saatiin noin 40 000 ääntä, joista reilut sata saapui perinteisellä postikortilla.

Ruisleipä oli selvä voittaja lähes 10 000 äänellä. Se oli myös alle 30-vuotiaiden äänestäjien ylivoimainen suosikki. Nuorten suosikki oli myös muun muassa karjalanpiirakka, kun taas yli 60-vuotiaiden joukossa äänestettiin eniten karjalanpaistia ja paistettuja muikkuja tai silakoita  muusilla.

Mustikkapiirakka oli suosituin jälkiruoka kaikenikäisten keskuudessa.

Äänestyksen tukena toimineen raadin tehtävänä oli varmistaa, että kilpailun finalistit edustavat monipuolisesti suomalaista ruokakulttuuria tarinoiltaan, raaka-aineiltaan ja valmistustavoiltaan. Raadin oma suosikki oli sesonkeihin soveltuva kalakeitto, joka sopii tarjoiltavaksi aina ruisleivän kanssa. 

Kansallisruokaäänestyksen järjestivät ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö yhdessä Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ry:n ja maa- ja metsätalousministeriön kanssa.

Katso alta napakka opetusvideo, miten teet suomalaista ruisleipää kotioloissa. 

 

Written by:

Jari Pietiläinen

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Mämmi, kalakukko vai poronkäristys? – Suomelle valitaan kansallisruoka kansanäänestyksellä