Tammikuussa tavikset haastetaan vegaaneiksi

Satu Saunio ryhtyi vegaaniksi eettisistä syistä jo 1990-luvulla. Nykyään hän on sekä vegaanibloggari että yksi valtakunnallisen Vegaanihaasteen järjestäjistä. - Sijoitun sipsikaljavegaanien ja terveysvegaanien välimaastoon, Saunio sanoo. Kuvassa kaverina vuohimummo Olviira eläinsuojelukeskus Tuulispäästä, Somerolta.

Kristo Muurimaa

Satu Saunio kannustaa mukaan Vegaanihaasteeseen tammikuussa, tai milloin vain itselle parhaiten passaa.- Toimintamme on ympärivuotista, joten mukaan voi ilmoittautua parhaaksi katsomanaan ajankohtana, Saunio sanoo. 

Noora Mäkilä

Tofu Curry Hot Pot. Tofu on yksi suosituimmista ja monikäyttöisimmistä kasviproteiinin lähteistä.

Paula Heinonen

Bataatti-kikhernesalaatti antaa väriä ja voimaa valjuun arkeen.

Paula Heinonen

Runebergin torttu taipuu vaivattomasti vegaaniversioksi.

Satu Saunio

RUOKA Vegaanihaaste haluaa osoittaa, kuinka hyvää ruokaa on mahdollista syödä ilman eläinkunnan tuotteita.

Vegaaniruokavalio koostuu palkokasveista, pähkinöistä ja siemenistä, viljatuotteista, vihanneksista ja juureksista, hedelmistä ja marjoista sekä kasvirasvoista.

Siis, parhaimmillaan. Epäterveellisimmillään se tiivistyy muoti-ilmiöksi nousseeseen Facebook-ryhmään nimeltä Sipsikaljavegaanit.

Vegaaniksi jo 1990-luvulla ryhtynyt Satu Saunio kehuu ilmiötä varauksetta.

- Sipsikaljavegaanit on ihana juttu. Se näyttää veganismin herkuttelupuolen ja ampuu alas ennakkoluuloja.

Sipsikaljavegaanit on ihana juttu.


Valtakunnallisen Vegaanihaasteen järjestäjiin lukeutuva Satu Saunio jakaa omia herkkureseptejään blogissaan Kamomillan konditoria.

Hänen ja myös muiden vegaanibloggareiden ruokaohjeita on kerätty Vegaanihaasteen reseptipankkiin.

- Tarjoamme valmiin paletin jokaiselle, joka haluaa kokeilla vaihteeksi kasviperäistä ruokavaliota, Saunio sanoo.

- Toimintamme on ympärivuotista, vaikka pääkuukautemme onkin tammikuu.


Vegaanihaaste.fi -sivustolle ja uutiskirjeisiin on kerätty kaikki tarvittava tieto jokaiselle, joka on valmis vastaamaan haasteeseen ja viettämään tammikuunsa vegaanina.

Tänä vuonna tunnetuimpia osallistujia ovat julkkikset Rosa Meriläinen, Jari Sarasvuo, Anna Perho ja Maija Vilkkumaa. He kertovat puheenvuoroissaan näkemyksensä aiheesta.

- Lihapainotteinen ravinto maksaa hupenevien luonnonvarojen näkökulmasta tulevaisuudelle liikaa. Onko oikein syödä lasteni tulevaisuutta? kysyy esimerkiksi Jari Sarasvuo.


Vegaaniksi ryhtyminen oli Satu Sauniolle aikoinaan eettinen kysymys.

Eläinten oikeudet ja ympäristökysymykset painoivat mieltä siinä määrin, että hän luopui lihasta, vaikka se oli mieluista syötävää.

Samat ajatukset ovat huomattavan monen vegaanin ruokavalion motiivina, mutta rinnalle nousee vauhdilla terveysveganismi.

- On syy mikä tahansa, niin kaikki eläintuotteiden vähentämistä edesauttava on hyväksi, Saunio sanoo.

- Suomessa syödään todella paljon lihaa niin ympäristön, terveyden kuin eläintenkin näkökulmasta. Toivomme Vegaanihaasteen inspiroivan kokeilemaan kasviperäisiä vaihtoehtoja.

Ketjuravintoloiden ruokalistoista huomaa viimeistään, kuinka vahvasti nouseva trendi vegaaniruokavalio on.

Vegaanista juustoa ja majoneesia löytyy niin hampurilaisravintoloista kuin noutopitserioitakin.

- Asun itse Tampereella ja meillä on ainakin sata ravintolaa, joista saa hyvää vegaaniruokaa. Parikymmentä vuotta tilanne oli aivan toinen.

Vegaanihaaste

Vegaanihaaste haastaa suomalaiset nyt neljännen kerran kokeilemaan vegaanista tammikuuta ja siirtymään kasvisperäiseen ruokavalioon edes kuukaudeksi.

Vegaaniruokavaliossa vältetään eläinperäisten tuotteiden käyttämistä kokonaan. Lihan ja verituotteiden lisäksi muutkaan eläinkunnan tuotteet, kuten maito, muna ja hunaja, eivät kuulu vegaaniseen ruokavalioon.

Vegaanihaasteen osallistujat saavat kuukauden ajan päivittäisen uutiskirjeen sähköpostilla, jossa on reseptejä, vinkkejä ja tarinoita.

Vegaanihaasteessa on noin sata tuutoria, joista voi valita itselleen oman henkilökohtaisen tukihenkilön, kun ilmoittautuu mukaan. Tuutorilta voi kysellä neuvoja, jos tulee pulmia vastaan.

Lisätietoa: vegaanihaaste.fi
Written by:

Crista Lassfolk-Feodoroff

Ota yhteyttä