Ex-omistaja avautuu: Näistä syistä myin Saludin

Neljäkymmentä vuotta Bodega Saludia pitänyt Hannu Wiss on ravintolassa enää asiakas. Uusien yrittäjien löytymisestä mies on mielissään, mutta muuten alan muutos saa sapiskaa.

Petteri Mäkinen

Virkamiesten egoilu, keittiöväen tähtikulttuuri ja ruokavalioilla nirsoilu sapettavat emeritus-ravintoloitsijaa.

Leppoisa eläkkeellevetäytyminen vuosikymmenten menestyksekkään ravintolauran päätteeksi?

Aivan tätä ei Hannu Wissin ja Saludin teiden eroaminen tarjoa.

Tampereen tunnetuin ravintoloitsija myöntää, että ura olisi saattanut jatkua 70-vuotispäivien jälkeenkin ilman totaalista kyllästymistä alan toimintaympäristöön.

– Viimeisen vuoden aikana huomasin, ettei enää kipunoi. Tämä touhu on mennyt älyttömyyksiin.

Hannu ja Lea Wiss myivät reilun kolmen miljoonan euron liikevaihdolla pyörivän Saludin Rengasravintolat Oy:lle viime viikolla.

Päästetään emeritus-ravintoloitsija Wiss irti.

Päättäjät: ”Ministerit vinkuvat taas alkoholilaista.

Ei suomalaista hintoja nostamalla ja rajoituksilla raittiiksi opeteta. Esimerkiksi Itävallassa myydään olutta ja viiniä 15-vuotiaille, eikä siellä kaduilla näy pussikaljaporukkaa.

Suomalainen holhoaminen luo piilopullokulttuurin ja ohjaa kaupan Viroon.”

Virkamiehet: ”Nämä oveen liimattavat hymynaamat ovat naurettavaa hommaa ja tuottavat älyttömästi työtä yrittäjälle.

Virkamiehet eli terveystarkastajat ja alkoholitarkastajat käyttävät mielivaltaansa. Yksi sanoo yhtä ja toinen toista. Erimielisyydet johtavat koston kierteeseen, ja yksittäinen ravintoloitsija joutuu helposti hampaisiin.”

Kokkiohjelmat: ”Keittiöohjelmien määrä on mennyt hulluuteen asti. Kerran laskin, että seitsemältä kanavalta tuli yhtä aikaa ruokaohjelma.

Monet koululaiset luulevat, että ravintolatyö on pientä piperrystä, vaikka se on oikeasti kovaa ja raskasta työtä.

Kokkikilpailuissa ruuan laittaminen näyttää taas päättömältä juoksemiselta ja hosumiselta.”

Työntekijät: ”Ravintola-alan tähtikulttuuri on mennyt jo älyttömyyksiin.

Minulla on ollut periaate, että hyvälle ja ahkeralle maksetaan enemmän, ja muille sen verran, minkä työehtosopimus määrää.

Ennen sai sanoa suoraan henkilökunnalleen asioista, mutta nyt ei voi. Saa muuten ammattiyhdistyksen nilkit peräänsä. Ennen vanhaan keittiömestari löi paistinpannulla perseelle, jos ei homma toiminut.”

Ruokavaliot: ”Eurooppalaiset kollegat nauravat suomalaisten ruokalistojen perässä oleville ravintoainelitanioille.

Ymmärrän, että esimerkiksi keliakia on vakava sairaus, mutta 97 prosenttia ruoka-ainerajoitteista on korvien välissä.”

Tapahtumanjärjestäjät: ”Paikallisten ravintoloitsijoiden herkkutorit muuttuivat mahdottomiksi hirveän rahastuksen takia.

Nyt kaupunki vuokraa Hämeenpuistoa ja Keskustoria puoli-ilmaiseksi kaikenmaailman eurooppalaisille ruokatoreille. Kiertävän sirkuksen taustalla on yhtiö, jonka kautta rahat päätyvät ulkomaille.

Miksei omien puolta pidetä?”

Alalle?: ”Jos on hyvä idea ja kova palo, niin siitä vaan ravintola pystyyn. Mutta pitää muistaa, että tämä vie kaiken. Työpäivät eivät ole 8-tuntisia.”

Written by:

Petteri Mäkinen

Ota yhteyttä