Sinkut ärähtivät: Miksi lapsiperheiden loma on arvokkaampaa kuin muiden

Sinkkujen ja perheellisten epäarvoisesta loma-aikojen sopimisesta syntyi vilkas keskustelu. Kenen kuuluu joustaa?

Jussi Vehkasalo

– Itselläni ei ole niin sanottua omaa perhettä ja olen koko työurani aikana joutunut ottamaan lomaa sieltä mistä lapsiperheelliset eivät sitä halua. Töissä minulle sanottiin suoraan, että yksinäiset ihmiset voivat lomailla milloin tahansa. Siihen loppui joustamistahtoni. Nykyään pyrin siihen, että arvostan itseäni ihmisenä ja vaadin saada heinäkuun vapaaksi säännöllisin välein.

Näin kertoo nimimerkki Lomasta nauttija, joka monen muun sinkun tapaan kertoo saaneensa epätasaista kohtelua työpaikalla loma-aikoja jaettaessa.

Sinkkujen ja lapsettomien pariskuntien epätasa-arvoinen lomakohtelu nostatti vilkkaan keskustelun kun toimituksemme julkaisi viime viikolla aiheesta artikkelin, jossa muun muassa Akavan työelämäasioiden johtaja Maria Löfman vahvisti, ettei sinkkujen epäilynaihe ole vain tuulesta tempaistu tunne.

Sopikaa töissä kiertävät lomat niin ei tule riitaa.”

Keskustelukommenteissa perheellisten yksinoikeudelle viettää lomaa parhaimpina lomakuukausina ei löytynyt juurikaan ymmärrystä.

– Ärsyttää kun duunissa isot miehet mieltein poraavat, että loma pitää saada vaimon kanssa samaan aikaan, tai, että jollain on jo lomamatkakin varattu lasten kanssa. Sopikaa töissä kiertävät lomat niin ei tule riitaa, nimimerkki Sinkku lomailija napauttaa.

– Kaikki lapsettomat eivät ole lapsettomia omasta tahdostaan. Olemme siltikin perhe, vaikka meitä on vain kaksi. Kyllähän se potuttaa kun minun täytyy ottaa perheelliset huomioon lomatoiveissani, nimimerkki Möömi kommentoi.

Kyllä kesäloma lasten kanssa on arvokkaampi kuin ilman lapsia.”

Yleisin syy perheellisten lomatoiveeseen on halu viettää yhteistä aikaa perheen kanssa. Moni keskustelija toteaa myös, että oman loman sovittaminen tarha- ja kouluikäisten lasten lomakuukausille on käytännössä ainut vaihtaehto, jotta alaikäinen lapsi ei joutuisi olemaan yksin kotona.

– Kyllä kesäloma lasten kanssa on arvokkaampi kuin ilman lapsia. Sen huomasi hyvin siinä vaiheessa kun lapsi tuli taloon. 15 vuoden kuluttua lapsella oli jo itsellä niin paljon menoa, että vanhempia ei enää tarvittu. Lapset ovat vain vähän aikaa kotona. Miksi niille ei voisi suoda aikaansa, kysyy Ukko-Gubbe.

Nimimerkki Jösses ilmoittaa ettei edes haluaisi lomailla samaan aikaan kuin kaikki muut. Näin säästyy hänen mukaansa aikaa ja rahaa.

– Oli muuten mahtavaa käydä elokuun puolen välin jälkeen reissussa kun mihinkään ei tarvinnut jonottaa, hinnat oli huokeammat ja sää oli parhaimmillaan, hän kehuu.

Written by:

Ulla Yliherne

Ota yhteyttä

Kommentit

Kommentit

Ei ihan mene jakeluun?
Olen kahden kouluikäisen lapsen (7 ja 8 vuotiaan) yh-äiti.
Minulle ehdotettiin loma-ajaksi toukokuuta.
Tottakai suutuin siitä.
Mitä tekisin lomalla? Veisin aamulla lapset kouluun ja hakisin pois. Sitten joutuisin lasten kesäloman ajaksi järjestämään heille hoitopaikan?

Laatuloma? (ei varmistettu)

Ei lomien jako ole ainoa asia, joissa yksineläviä ja yksinhuoltajiakin sorretaan sekä työelämässä että koko yhteiskunnassa. Kun sinkku sitten lopulta pääsee lomalle, ja haluaa matkustaa yksin, hän joutuu yöpaikastaan maksamaan kahden hengen hinnan, koska vain harvoissa hotelleissa on yhdenhengen huoneita! Koko työuransa ajan hän joutuu kustantamaan eläkettä (paremmin toimeentuleville ja jopa lapsettomille) leskille saamatta mitään lisää oman työeläkkeensä päälle. Ja köyhä yksinhuoltaja on köyhä eläkeläisenäkin.

ihmisarvo jokaiselle (ei varmistettu)

Otapa ensin selvää MITÄ eläkettä joudut palkastasi maksamaan, suinkaan kaikkien eläke ei mene samasta paikkaa. Tieto on asia, jota kannattaa elämän aikana hankkia, tuon valittamisen sijaan.

Kyllästynyt elä... (ei varmistettu)

On jokaisen oma valinta hankitaanko lapsia vai ei. Lapsiperheiden suosiminen lomia jaettaessa on törkeää epätasa-arvoa. Jos ei pysty järjestämään elämäänsä niin että elämä lapsien kanssa onnistuu, ei varmaan niitä lapsia kannata hankkia. Ei sinkkujen kuulu järjestää elämäänsä toisella tavalla jos joku ei pysty huolehtimaan lapsistaan.
Miksi sinkun pitäisi olla lomalla silloin kun muut eivät halua olla? Sinkulla on ihan samoin oikeus nauttia kesälomastaan parhaaseen loma-aikaan.

Lapseton (ei varmistettu)

" Sinkulla on ihan samoin oikeus nauttia kesälomastaan parhaaseen loma-aikaan."

Haloo lapseton! Ei ole kysymys lapsiperheiden oikeuksista, eikä lasten vanhempien oikeuksista vaan lasten oikeuksista. Lapsilla pitää olla enemmän oikeuksia kuin aikuisilla, mm. oikeus kunnon lapsuuden kesälomiin omien vanhempien kanssa.

Eemeli (ei varmistettu)

Näin on. Lapsilla pitää olla oikeuksia, lapsen lapsuutta pitää kunnioittaa ja jokaisen lapsen pitää saada turvallinen ja hyvä lapsuus. Tästä lienemme täysin samaa mieltä?

Se, mistä olemme erimieltä on se, että miten lapsi saa tämän hyvän lapsuutensa. Sinun mielestäsi ilmeisesti se tulee lapsetonta sortamalla ja syrjimällä. Minun mielestäni lapsettomillakin ihmisillä pitää olla tarjolla hyvä elämä ja samanlaiset oikeudet kuin ihmisille joilla on lapsia.
Lapsien hyvä ja turvallinen lapsuuden takaaminen on lapsen vanhempien velvollisuus. Ei sinkkujen tai lapsettomien velvollisuus.

Lapseton (ei varmistettu)

Pikkulastakin itsekkäämpiä ovat niiden lasten vanhemmat. "ajatelkaa lapsia" -vinkumista koko ajan. "Enhän minä lomaa tahdo parhaaseen aikaan, mutta kun lapset, kai sinä sinkkuna ymmärrät..."

hkk (ei varmistettu)

Sinkuilta vosi ottaa lomaoikeuden kokonaan pois. Kyllä se on lapsiperheet jotka tämän maan tulevaisuutta rakentaa.

urponalle (ei varmistettu)

Höpö, höpö... sinkut maksavat kaikesta enemmän ja en kyllä luota nykyajan hemmoteltuihin lapsiin ja enkä myöskään laske heidän varaansa yhtään mitään. Työn teko ei ole verissä niin kuin aiemmilla sukupolvilla. Vanhemmat vetoavat nykyisin asiassa kuin asiassa lapsen ehtoihin. Ennen elämä ei pyörinyt koko ajan lasten ympärillä ja kasvatus oli parempaa ja ennen kaikkea lapset opetettiin huomioimaan toiset ja tekemään töitä.

Jina (ei varmistettu)

Mitä ne jotkut valittavat kun ei ole edes vanhanpiian- ja vanhanpojanveroakaan. Vanhaan hyvään aikaan sellainen tuli jos 23 ikävuoden jälkeen veroilmoitukseen laittoi säädyksi "naimaton".

Viljo (ei varmistettu)

vai vielä lisää veroa! me sinkut maksamme teidän perheellisten turhatkin kuluttamiset!
Te senkun kasvatatte lapsia vain kuluttamaan!!!!
Lapsen etu on, että vanhemmat (toinen) hoitavat heitä kotona! Tinkikää
omasta elintasostanne ja eläkää ilman yhteiskunnan tukea, tekin!

Kyyhkynen (ei varmistettu)

Siis aivan älytöntä. Nyt tämä lapseton sinkku alkaa tekemään niin aikaisin loma-anomuksia, että saavat perheelliset sitten nuolla näppejään ja arpoa jäljelle jäävät loma-ajat. Kesäloma jo hoidettu ja nyt kuunnellaan töissä vinkumista lapsen hoito-ongelmasta.

sinkkuvanhapoika (ei varmistettu)

Työnantaja määrää - direktio-oikeudella - vuosiloman ajankohdat. Sinkut ja yh:t voivat päätellä työnantajan ratkaisuista ovatko itselleen "sopivassa" työpaikassa... ja mistähän asiasta tässä maassa ei ole/olisi yleisönosastoissa tapeltu :-)

Tarkkailija

Vain hölmö ehdottaa sinkuille lisää veroa kun muutenkin maksetaan perheellisten
kulutusjuhlaa!!! Ei tässä varaa omakotitaloon, ei autoon, ei kesämökkiin!!! Kukahan ne rahat syö???
lapsen etu on saada olla kotona vanhemman kanssa! lasta kasvatettava muulloinkin kun kesälomalla!

Kyyhkynen (ei varmistettu)

ai että perheellinen lomailee lastensa kanssa...ja on vapaa-päivinäänkin lastensa kanssa...hmmm...meillä on subjektiivinen päivähoito ja kyllä sitä kanssa käytetään...lukaiskaas suomi24 päivähoitopalstaa...

satkattima (ei varmistettu)

Minulla on lapsia. Vaikka olen nykuisin yh-äiti, oli meillä reilunpelin sääntö aina. Pyrimme siihen, että 2 viikkoa oli lomaa samaan aikaan koko perheellä. 2 viikkoa olin minä ensin lomalla ja sitten 2 viikkoa yhteistä lomaa ja sen jälkeen 2 viikkoa isä oli lomalla. Siis jatkoi siitä omaa lomaansa. Näin emme koskaan laittaneet lapsia vieraan hoitopaikkaan emmekä vieneet mitään "parhaita viikkoa".
Jokaisella työpaikalla, jossa esimies hyväksyy lapsiperheen erityisvaatimukset, on ehdottoman väärä tapa toimia. Jokaisella tulee olla sama oikeus ja mahdollisuus. Kukaan ei saa pitää lomaa joka vuosi samaan aikaan. Jos muu ei auta, kiertävä loma poistaa ongelman kerralla. Kertävä lomahan määräytyy jokaiselle vuorotellen 2.5.-30.9. jaksolle. Siitä ei voi silloin edes valittaa eikä sitä voi vaihtaa - lapsia tai ei.
Oma kokemus hyvinkin pitkä ajan takaa oli, että eräälle työntekijälle oli luvattu lasten vuoksi aina heinäkuu lomaa. Silloin olin nuori ja ajattelematon ja suostuin siihen. Nyt en suostu ja vaadinkin tasapuolisuutta.

näin on (ei varmistettu)

Itselläni on niin ihanat työkaverit, että antoivat minun valita loman ajankohdan ensin niin kauan kuin lapset olivat pieniä. Olen ollut työelämässä yhteensä jo 37 vuotta, joten jos 10 vuotta siitä jousti muut, voin joustaa loppuajan. Elokuu ja syyskuun alkukin on hienoa loma-aikaa luonnossa kulkijalle.
Edellisessä työpaikka tein vapaaehtoisesti töitä 20 vuoden aikana 10 juhannnusaattona. Voi sitä joustaa jossain toisessa kohdassa, kun toiset joustaa yhdessä, nimittäin juhannusaattona ei kukaan halunnut jäädä töihin.

Mirja Suhonen

Jos haluaa matkustaa, niin parhaat loma-ajathan nimenomaan ovat muulloin kuin siinä heinäkuussa. Hinnatkin halvempia, jopa hyvinkin paljon, eikä joka paikassa ole tungosta. Kaikkein parhaiten touko- ja syyskuussa (muulloin kuin koulun lomien aikana).

Laura Kataja (ei varmistettu)

Olen heinäkuussa lomalla kaksi viikkoa ja kesä tai elokuussa kaksi viikko. Vaimon kanssa yhteistä lomaa on kaksi viikkoa - näin meillä, olen perheellinen. Perheettömät ovat samalla tavalla lomalla - ei etuoikeuksia. Kukaan ei ole koko heinäkuuta lomalla - lomakausi on meillä käytännössä 15.5...1.9 välillä - neljä viikkoa josta vähintään kaksi viikkoa yhtäsoittoa, yleensä kolme tai neljä viikkoa.

Toki kannattaa muistaa se toisiasia, että lasten lomia ei voi siirtää. Loma-aika on 1.6 - 6.8.2014. Tiedän, että osa lapsettomista ei halua joustaa lomissaan - toki sen heille suon, ihmisiä mekin vain olemme.

Lasten lomia ei... (ei varmistettu)

Kyllä lapsiperheiden pitää saada lomat lasten koulujen lomien aikaan. Kohtuutonta lapsille odotella yksin kotona, kun yh-äiti tulee töistä kotiin. Joku järki ja kohtuus tähänkin!
Kaikilla ei ole isovanhempia lähellä katsomassa lasten perään. Onneksi itselläni oli aina niin ystävällisiä ja ymmärtäviä työkavereita, ettei ikinä näistä loma-asioista tarvinnut edes keskustella. Hei haloo - suvaitsevaisuus kehiin!

yh-äiti (ei varmistettu)

Ai sinkut maksavat kaikesta enemmän. Joululoman aikaan kun perheelliset menevät esim. kanarialle, maksoi n. 1000 € yhden hengen matka viikoksi, kun laitoin saman kohteen tammikuun puoleenväliin viikoksi, hinta oli reilu 500 €. Sama juttuhun on hiihtoloma ja pääsiäisen aikaan. Sinkun joustavuus matka-ajassa tuo kyllä säästöä, perheiden matkustettava lasten loma-aikana pääsääntöisesti.
Itse olen eronnut, lomat otetaan exän kanssa eri aikaan ja lisäksi molempien vanhemmat hoitavat oman aikansa lastenlastaan. Jos sinkku haluat sen heinäkuun lomaksi, olen valmis pitämään vaikka toukokuun lomana, jos tulet palkatta hoitamaan päiväajat lastani, kun minä olen töissä. Ja opetelkaa nauttimaan siitä, että loma-aika on sesongin ulkopuolella vai haluatteko todella ahtautua lomallanne sesonkiaikana niihin paikkoihin, joissa on paikat täynnä kirkuvia lapsia jne. ja maksaa siitä vielä enemmän kuin sesonkiajan ulkopuolelle. Itse valitsisin loma-ajaksi mielelläni sellaisen ajan kuten elo-syyskuun vaihteen, mutta en voi. Ei se "perheelliselläkään" ole aina mahdollisuus valita, huomioikaa se.

Team-U (ei varmistettu)

Olen työelämässä kärsinyt aina siitä, että olen lapseton. Lapsiperheet ovat aina valinneet parhaat lomakuukaudet päältä perustellen etuoikeuttaan päivähoidon aukioloajoilla. Päivähoitoa tarjotaan myös kesäkuukausina päivystävissä hoitopaikoissa ! Kiertävä kesälomajärjestelmä on hyvä. Perheellä on aikaa järjestää hoitopaikkaansa vuoden ajan kun kiertävässä lomajärjestelyssä tiedetään koska loma seuraavana kesänä on. Lapsettomien ei pidä vuosi toisensa jälkeen kärsiä toisten kakaroiden päivähoito-ongelmista. Itse olette kakaranne hankkineet, me sinkut maksamme jo lapsienne koulunkäynnit, lapsilisät jne.. Pitäisi varmaan antaa vielä silmätkin päästä.

hoitakaa tonttinne (ei varmistettu)

Taisi mennä herne nenään - ja aivan turhasta. Lomat ovat ainakin meillä kiertävät ja niihin saa mukautua kaikki - myös sinkut. Tuskin kukaan silmiäsi kaipaa - riittää, että pidä ne auki ainakin silloin kun teet töitä. Et sinä maksa lapsieni päivähoitoa enkä minä sinun sairaalalaskuja tai kotiavustajaa - ne tulevat pääsääntöisesti verovaroista. Meillä ei ole yhtään kakaraa - on vain rakkaita lapsia - niitä ei kaikille suoda ja osa katkeroituu siitäkin...

Jokainen tavall... (ei varmistettu)

Osallistu keskusteluun