Piilota X Palauta

Ministeriö Ylelle: Parveketupakointi voidaan kieltää tupakkalailla

Paikalliset 9 Kommentoi

Sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Kari Paaso sanoo Ylelle, että parveketupakointi voitaisiin kieltää tupakkalailla. Tähän asti parveketupakointia on yritetty suitsia terveydensuojelulain avulla. Korkein hallinto-oikeus (KHO) linjasi kuitenkin hiljattain, ettei tämä ole mahdollista tupakoitsijan yksityisyyden suojan takia.

Paason mukaan sosiaali- ja terveysministeriössä mietitään parhaillaan, pitäisikö parveketupakoinnin kieltoa esittää kirjattavaksi tupakkalakiin. Mikäli tähän päädytään, lopullisen päätöksen asiasta tekisi eduskunta.

Paason mukaan parveketupakointi on selkeästi suuriin syy valituksiin, joita ministeriö saa tupakkaan liittyen.

Parveketupakointi on puhututtanut etenkin Helsingissä, jossa KHO:n maaliskuussa antama päätös kumosi kaupungin ympäristölautakunnan aiemmat ratkaisut.

Ympäristölautakunta oli päättänyt kieltää parveketupakoinnin sillä perusteella, että se häiritsee muita talon asukkaita. Ratkaisut koskivat kahta eri riitaa ja ne perustuivat Valviran ohjeistukseen. KHO kuitenkin kumosi molemmat ratkaisut.

Useissa kunnissa, muun muassa Helsingissä, on toivottu, että kiistaan saataisiin nyt ratkaisu tupakkalain muutoksella.

Mitä mieltä olet – pitäisikö tupakointi parvekkeilla kieltää kokonaan? Keskustele aiheesta tässä.

9 kommenttia Kommentoi
toimitus

Kommentit

28.3.2012 11:47

Enemmän häiritsee rappukäytävässä leijuva kaalisopan tuoksu. Minkä lain perusteella kaalin kotikokkaaminen voitaisiin kieltää?

28.3.2012 21:25

Aivan turhaa näpertelyä puuhailla jonkun parveketupakoinnin kieltämisen kanssa. Yksinkertaisesti kun muutettaisiin tupakkalaki sellaiseksi, että tupakoinnista ei saa aiheutua minkäänlaista haittaa sivullisille, niin se kattaisi monet muutkin alueet kuin parvekkeet ja sivullisten kodit.

Kaalisopista, deodoranteista ja muista vastaavista nurisijoille tiedoksi, että nykyäänhän kansalaiset voivat tehdä lakialoitteita. Jokainen asiasta oikeasti kiinnostunut varmasti jaksaa itse selvittää, miten.

30.3.2012 07:54

Lentomatkailu on laitettava sitten kortille. Miksi muka olisi yksityisasia, kun saastuttaa muiden ilmaa ja kuluttaa uusiutumattomia luonnonvaroja? Yksityisautoilulle myös stoppi. Bensakortit erikseen työajoille ja yksityisajoille.

7.4.2012 08:51

Eiköhän nämä valittamiset mene liian pitkälle! Tupakointi kielletään, mutta maahan tulevia huumelasteja ei?Niitä tuodaan jostain, koska valvonta puuttuu! Meillä on työttömiä ihmisiä, joita voisi vaikka koirineen kouluttaa eripuolille Suomen rajoja paljastamaan huumelasteja. Miksi viranomaiset eivät siihen puutu.
Yhteiskunnalle tulee kalliimmaksi hoitaa huumepotilaita kuin se, että ennakolta ennakolta tehtäisiin jotain. Tulee mieleen, että ovatkohan nämä viranomaiset itsekin tienaamassa jotain huumebisneksellä?Miksi oikeesti ei tehdä mitään? Lukijat voivat itse selvittää, paljonko yhden huumepotilaan hoito maksaa yhtesikunnalle.- Mansikoita! Huumeet on jo nyt ongelma yhteiskunnassamme, mutta siihen ei tarpeeksi ministeritkään puutu? Ja miksei??????OIKEESTI,MIKSI EI?????
Pieni murhe tässä maailmassa on perveketupakointi. Joillakin ihmisillä vaan on tapana valittaa kaikesta. Voimmehan yrittää lakia kieltämään yksityisautoilun, lomamatkat, kaalisopan valmistuksen, yöllä kerrrostalon vc-käynnit, oven avaamisen, ääneen puhumisen, valojen käytön klo 22 jälkeen jne. Tähänkö me pyrimme?

3.5.2012 20:31

Mitä sitten jos laki kieltää parveketupakoinnin nämä tupakoivat isit ja äidit siirtyvät asunnon sisätiloihin "tupruttelemaan" LASTEN ja KOTIELÄIMIEN" päälle onko tämä oikein viisasta edes miettiä tämmöstä LAKIA??

4.5.2012 11:24

"Enemmän häiritsee rappukäytävässä leijuva kaalisopan tuoksu. Minkä lain perusteella kaalin kotikokkaaminen voitaisiin kieltää?"

Varsin epämiellyttävää on kovan tupakkamiehen naapurina asuvalle saada tupakankäryä asuntoonsa. Sama pätee ikkunan tuuletusaukosta tulevan käryn suhteen.

Tupakan savu on terveydelle vaarallista ja sairastumisen riskiä lisäävä, joten sille ei mielellään tarvitsi altistua muut kuin itse käryttelevät. Talossa jossa asun on yksi "fiksu" tupakkamies, menee useimmiten polttelemaan pihalle.

5.7.2012 19:58

Ovatko arvon tupakoitsijat sitä mieltä että tupakansavunne saa tulla asuntooni sisälle kun tuuletan?

3.1.2013 17:32

Muun tuoksun tai hajun haitta on silti lievempi kuin syöpävaarallisen yhdisteiden haitta, onko yksilön vapaus muiden terveyden uhalla sallittua ..missä raja menee?

9.8.2013 21:24

Asunntoa ostaessa en voinut tietää, että ainut tuloilma asuntoon saadaan parvekkeen oven tai keittiön ikkunan kautta. Liesituuletin ja kylpyhuoneen poistoilman kulku ovat erinomaiset ja siksi alakerran parvekkeella tupakoivien sauhut tulevat asuntooni heti kun avaan parvekkeen oven. Olen pyytänyt poikia tupakoimaan ulkona, mutta sain vastaukseksi, että ´sinne on niin pitkä matka´. Keittiön ikkunan auki pito ruokaa laittaessa on kielletty, ettei haju leviäisi muihin huoneistoihin. Porraskäytävän ja piiskausparvekkeiden kautta tuulettaminen on myös kielletty. Olisiko parempi, että tupakointi sallittaisiin mieluummin liesituulettimen ääressä kuin parvekkeilla? Parveketta käyttäisin mielelläni.

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.