Ministeriö Ylelle: Parveketupakointi voidaan kieltää tupakkalailla

Tupakointi kuumentaa tunteita taloyhtiöissä, jos joku asukkaista polttaa parvekkeella.

Arja-Riikka Nikkilä

Sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Kari Paaso sanoo Ylelle, että parveketupakointi voitaisiin kieltää tupakkalailla. Tähän asti parveketupakointia on yritetty suitsia terveydensuojelulain avulla. Korkein hallinto-oikeus (KHO) linjasi kuitenkin hiljattain, ettei tämä ole mahdollista tupakoitsijan yksityisyyden suojan takia.

Paason mukaan sosiaali- ja terveysministeriössä mietitään parhaillaan, pitäisikö parveketupakoinnin kieltoa esittää kirjattavaksi tupakkalakiin. Mikäli tähän päädytään, lopullisen päätöksen asiasta tekisi eduskunta.

Paason mukaan parveketupakointi on selkeästi suuriin syy valituksiin, joita ministeriö saa tupakkaan liittyen.

Parveketupakointi on puhututtanut etenkin Helsingissä, jossa KHO:n maaliskuussa antama päätös kumosi kaupungin ympäristölautakunnan aiemmat ratkaisut.

Ympäristölautakunta oli päättänyt kieltää parveketupakoinnin sillä perusteella, että se häiritsee muita talon asukkaita. Ratkaisut koskivat kahta eri riitaa ja ne perustuivat Valviran ohjeistukseen. KHO kuitenkin kumosi molemmat ratkaisut.

Useissa kunnissa, muun muassa Helsingissä, on toivottu, että kiistaan saataisiin nyt ratkaisu tupakkalain muutoksella.

Mitä mieltä olet – pitäisikö tupakointi parvekkeilla kieltää kokonaan? Keskustele aiheesta tässä.

Written by:

Toimitus

Ota yhteyttä

Kommentit

Kommentit

Enemmän häiritsee rappukäytävässä leijuva kaalisopan tuoksu. Minkä lain perusteella kaalin kotikokkaaminen voitaisiin kieltää?

Kielletään kaik... (ei varmistettu)

Aivan turhaa näpertelyä puuhailla jonkun parveketupakoinnin kieltämisen kanssa. Yksinkertaisesti kun muutettaisiin tupakkalaki sellaiseksi, että tupakoinnista ei saa aiheutua minkäänlaista haittaa sivullisille, niin se kattaisi monet muutkin alueet kuin parvekkeet ja sivullisten kodit.

Kaalisopista, deodoranteista ja muista vastaavista nurisijoille tiedoksi, että nykyäänhän kansalaiset voivat tehdä lakialoitteita. Jokainen asiasta oikeasti kiinnostunut varmasti jaksaa itse selvittää, miten.

Höytämön Hönö (ei varmistettu)

Lentomatkailu on laitettava sitten kortille. Miksi muka olisi yksityisasia, kun saastuttaa muiden ilmaa ja kuluttaa uusiutumattomia luonnonvaroja? Yksityisautoilulle myös stoppi. Bensakortit erikseen työajoille ja yksityisajoille.

PT (ei varmistettu)

Eiköhän nämä valittamiset mene liian pitkälle! Tupakointi kielletään, mutta maahan tulevia huumelasteja ei?Niitä tuodaan jostain, koska valvonta puuttuu! Meillä on työttömiä ihmisiä, joita voisi vaikka koirineen kouluttaa eripuolille Suomen rajoja paljastamaan huumelasteja. Miksi viranomaiset eivät siihen puutu.
Yhteiskunnalle tulee kalliimmaksi hoitaa huumepotilaita kuin se, että ennakolta ennakolta tehtäisiin jotain. Tulee mieleen, että ovatkohan nämä viranomaiset itsekin tienaamassa jotain huumebisneksellä?Miksi oikeesti ei tehdä mitään? Lukijat voivat itse selvittää, paljonko yhden huumepotilaan hoito maksaa yhtesikunnalle.- Mansikoita! Huumeet on jo nyt ongelma yhteiskunnassamme, mutta siihen ei tarpeeksi ministeritkään puutu? Ja miksei??????OIKEESTI,MIKSI EI?????
Pieni murhe tässä maailmassa on perveketupakointi. Joillakin ihmisillä vaan on tapana valittaa kaikesta. Voimmehan yrittää lakia kieltämään yksityisautoilun, lomamatkat, kaalisopan valmistuksen, yöllä kerrrostalon vc-käynnit, oven avaamisen, ääneen puhumisen, valojen käytön klo 22 jälkeen jne. Tähänkö me pyrimme?

pääsiäinen (ei varmistettu)

Mitä sitten jos laki kieltää parveketupakoinnin nämä tupakoivat isit ja äidit siirtyvät asunnon sisätiloihin "tupruttelemaan" LASTEN ja KOTIELÄIMIEN" päälle onko tämä oikein viisasta edes miettiä tämmöstä LAKIA??

tomppa (ei varmistettu)

"Enemmän häiritsee rappukäytävässä leijuva kaalisopan tuoksu. Minkä lain perusteella kaalin kotikokkaaminen voitaisiin kieltää?"

Varsin epämiellyttävää on kovan tupakkamiehen naapurina asuvalle saada tupakankäryä asuntoonsa. Sama pätee ikkunan tuuletusaukosta tulevan käryn suhteen.

Tupakan savu on terveydelle vaarallista ja sairastumisen riskiä lisäävä, joten sille ei mielellään tarvitsi altistua muut kuin itse käryttelevät. Talossa jossa asun on yksi "fiksu" tupakkamies, menee useimmiten polttelemaan pihalle.

Jyri Puhtinen

Muun tuoksun tai hajun haitta on silti lievempi kuin syöpävaarallisen yhdisteiden haitta, onko yksilön vapaus muiden terveyden uhalla sallittua ..missä raja menee?

Keuhkoahtauma (ei varmistettu)

Asunntoa ostaessa en voinut tietää, että ainut tuloilma asuntoon saadaan parvekkeen oven tai keittiön ikkunan kautta. Liesituuletin ja kylpyhuoneen poistoilman kulku ovat erinomaiset ja siksi alakerran parvekkeella tupakoivien sauhut tulevat asuntooni heti kun avaan parvekkeen oven. Olen pyytänyt poikia tupakoimaan ulkona, mutta sain vastaukseksi, että ´sinne on niin pitkä matka´. Keittiön ikkunan auki pito ruokaa laittaessa on kielletty, ettei haju leviäisi muihin huoneistoihin. Porraskäytävän ja piiskausparvekkeiden kautta tuulettaminen on myös kielletty. Olisiko parempi, että tupakointi sallittaisiin mieluummin liesituulettimen ääressä kuin parvekkeilla? Parveketta käyttäisin mielelläni.

Sovinnollinen t... (ei varmistettu)

Osallistu keskusteluun

Lisää aiheesta