Näin syntyy Ohranjyvän legendaarinen läskisoosi!

Jouni Parkkonen tarkastaa, onko kastike valmista.

Jari ja Mitja Ohtolalle ei yksi lautasellinen sianlihakastiketta ja perunoita riitä. Kulho syödään tyhjäksi ja lisääkin saatetaan pyytää. - Tämän jälkeen pärjää vaikka viikon syömättä, Mitja Ohtola sanoo.

Läskisoosia, perunoiden, suolakurkun ja puolukkasurvoksen kera.

Sianlihakastiketta katoaa kolmekymmentä litraa perinneillassa parempiin suihin.

Ohranjyvässä herkutellaan sianlihakastikkeella joka kolmas maanantai. Illan aikana tuhdilla läskisoosilla käy vatsansa täyttämässä viitisenkymmentä perinneruuan ystävää.

Jari ja Mitja Ohtola astelevat sisään tasan kuudelta, heti kun pöydät on katettu.

– Toin tuon serkkupojan seurakseni. Aina minulla on joku kaveri mukana ja kun kukaan muu ei ehdi, niin sitten pyydän Mitjaa, Jari Ohtola kertoo.

Mitjalla olisi samaan aikaan lentopalloharjoitukset, mutta miehet ovat sitä mieltä, että tukeva ateria korvaa hyvinkin yhden harjoituskerran.

– Tämän jälkeen jaksaa treenata vaikka viikon syömättä, Mitja toteaa.

Läskisoosista tykkäävät lapsetkin.

– Viime kerralla toin vävypojan ja parivuotiaan lapsenlapseni aterioimaan. Pikkutytölle tilattiin ranskalaisia, mutta hän alkoi himoitteen kastiketta ja perunoita myös, vaari ylpeänä kertoo.

Ohranjyvässä kastikkeen ja kuoriperunoiden lisukkeena tarjotaan suolakurkkuja ja puolukkasurvosta.

– Parasta tämä on pelkästään kastikkeena ja perunana. Kurkku ja puolukka tuhoavat maun. Yleensä napsimme suolakurkut alkupaloina, Jari Ohtola sanoo.

Kastiketta ja perunoita tuodaan pöytään niin paljon kuin maha vetää.

Sianlihakastike on asiakkaiden sukupuolijakauman perusteella enemmän miesten kuin naisten ruokaa. Anne on houkutellut ystävättärensä Anjan syömään ja muistelemaan lapsuuden ja nuoruuden perinneruokaa.

– Tässä on oikein hyvä vanhanajan sianlihakastikkeen tuoksu, Anja toteaa nostellessaan kastiketta perunoiden päälle.

Naiset kertovat tekevänsä sianlihakastiketta itse aniharvoin.

Ohranjyvän keittiössä kastikkeen teko aloitetaan iltaa varten jo edellisenä päivänä.

– Kastiketta keitetään kahdeksan tuntia, kokki Joonas Hernesniemi kertoo.

Kauppahallista haettu siankylki paloitellaan ja paistetaan rapeaksi. Sen jälkeen sipuli ja vehnäjauhot ruskistetaan rasvassa.

– Jotkut käyttävät vehnäjauhojen siasta ruisjauhoja, mutta me teemme soosin perinteisesti aina vehnäjauhoista, Hernesniemi sanoo.

Written by:

Helinä Kanninen

Ota yhteyttä

Kommentit

Kommentit

Osallistu keskusteluun